Het land met de grootste olievelden investeert flink in zonne-energie: dit zijn de voordelen van het nieuwe zonnepark
Tegenwoordig zijn er veel technologische initiatieven en ontdekkingen die ons geleidelijk proberen te verwijderen van het gebruik van niet-hernieuwbare energieën, een van de hoofdoorzaken van de milieuvervuiling van onze planeet. Een belangrijke stap voorwaarts voor het gebruik van elektriciteit ten koste van kolenwinning komt uit Saoedi-Arabië, om precies te zijn de stad Dubai, in de voorhoede van de strijd tegen de afhankelijkheid van olie.
via Arab News
Technologische innovatie is dus ontstaan in de stad Dubai, die investeert in een plan om van zonne-energie te profiteren waarvan het hoopt dat het zal helpen om steeds meer afstand te nemen van de olievelden van de Arabische natie waarin het zich bevindt. Het steunpunt van dit plan bestaat uit het gebruik van de geconcentreerde zonne-energietechniek (CSP), in tegenstelling tot de meer traditionele fotovoltaïsche cellen.
Als de fotovoltaïsche panelen de fotonen van zonlicht gebruiken en deze in gelijkstroom omzetten, gebruiken de geconcentreerde zonne-energiesystemen de warmte van zonlicht om water in stoom om te zetten, deze laatste wordt omgezet in een turbine om schone elektriciteit te genereren.
Maar hoe werkt een geconcentreerd zonne-energiesysteem precies? In dit geval wordt het zonlicht gereflecteerd door een reeks schuine spiegels om het naar een ontvanger aan de bovenkant van een toren te transporteren. In de ontvanger wordt een watercircuit van onderen getransporteerd en omgezet in stoom. Deze stoom wordt vervolgens gebruikt voor het aandrijven van een turbine, terug gecondenseerd in water en teruggevoerd naar de toren om het proces opnieuw te starten. In vergelijking met de formule van fotovoltaïsche cellen is het grootste voordeel hier de opslag omdat het mogelijk is om warmte te bewaren, terwijl dit in panelen niet mogelijk is en lithiumbatterijen nog steeds erg duur zijn.
Ondertussen is een geconcentreerd zonne-energiesysteemproject in Dubai in aanbouw en zal gekenmerkt worden door een 260 meter hoge zonnetoren die 320.000 inwoners van energie zou moeten voorzien die wordt opgewekt door een hernieuwbare hulpbron, 24 uur per dag, het vermijden van 1,6 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Wanneer het project is voltooid, wordt verwacht dat dit de koolstofemissie met meer dan 6,5 miljoen ton per jaar zal verminderen. Cijfers die een goed voorteken zijn voor de toekomst van dit nieuwe duurzame energiesysteem, een verdere stap naar het mogelijke afscheid van het gebruik van fossiele brandstoffen.
Source:
- http://www.arabnews.com/node/1476901/saudi-arabia
- https://interestingengineering.com/solar-power-to-rival-nuclear-energy-by-the-end-of-this-year
- https://gulfnews.com/uae/dubai-launches-worlds-largest-concentrated-solar-power-project-1.2091061