De schildpad keert terug naar het strand om zijn eieren te leggen, maar een landingsbaan verwelkomt hem
De stiptheid waarmee zeeschildpadden van jaar tot jaar hetzelfde strand bereiken, na duizenden kilometers te hebben afgelegd, zal nooit ophouden te verbazen. Ontsnappend aan roofdieren en reagerend op een unieke natuurlijke klok, bevinden ze zich op een strand om hun eieren te leggen.
Maar wat gebeurt er als een schildpad aan het einde van een lange reis een stuk asfalt vindt die niets anders is dan de landingsbaan van een luchthaven, in plaats van het witte zand die overschaduwd is door palmbomen?
Dit is wat er gebeurde op het eiland Maafaru, op de Malediven.
Blauwe zee, witte stranden, warm water, palmbomen om van de schaduw te genieten. Het is wat elke toerist van de Malediven verwacht en dat, door een merkwaardig toeval, ook is wat schildpadden verwachten, wezens die elk jaar deze paradijselijke eilanden bereiken om hun eieren te leggen.
Het gebeurde ook dit jaar dat de schildpadden van ver kwamen om verfrissing en een beetje rust te vinden om de eieren uit te laten komen. Een van hen vond echter iets dat er andere jaren duidelijk niet aanwezig was: de landingsbaan van een luchthaven.
Precies: de foto's kunnen de aanwezigheid van een nog in aanbouw zijnde luchthaven bevestigen op een strook wit zand, een warme en kristalheldere zee. Het is de luchthaven van Maafaru, een geschenk van de Verenigde Arabische Emiraten.
De arme schildpad moet het zwarte asfalt hebben aangezien voor het witte zand vanwege de hitte die door beide werd afgegeven, daarom hield het haar niet tegen om de eieren te leggen waar een vliegtuig waarschijnlijk in korte tijd zou zijn gepasseerd. Er is weinig bekend over wat er daarna gebeurde: er is niets bekend over de eieren, terwijl sommige plaatselijke inwoners naar verluidt de ongelukkige schildpad terug naar het strand hebben gebracht.
Voor velen is de foto van de schildpad op de landingsbaan, de eieren direct achter haar en de medewerker van de luchthaven die duidelijk onzeker is over wat te doen, de foto van het jaar: het symboliseert de arrogantie van de mens bij het maken van ruimte, zelfs op de meest afgelegen en onaangetaste plaatsen, ongeacht alle andere levensvormen die op diezelfde plaatsen leefden.