De 12 dingen die je niet wist over Notre Dame van Parijs, de beroemdste kathedraal ter wereld

Janine image
door Janine

24 April 2019

De 12 dingen die je niet wist over Notre Dame van Parijs, de beroemdste kathedraal ter wereld

Naar aanleiding van de ernstige brand van 15 april 2019 waarbij de iconische kathedraal Notre Dame in de stad Parijs betrokken was, vieren we een van de meest karakteristieke middeleeuwse gebouwen in de westerse geschiedenis, waarin we vertellen over eigenaardigheden, geheimen, de verborgen geschiedenis en de omstandigheden die de meest bezochte kathedraal ter wereld ertoe bracht één van de meest herkenbare symbolen van Frankrijk te worden en een model van inspiratie voor kunstwerken, romans, films en nog veel meer.

De relikwieën van de kathedraal

De relikwieën van de kathedraal

David McSpadden/Wikimedia

In het centrale deel van het religieuze gebouw van de stad Parijs is een kostbare schatkist geplaatst waarin religieuze overblijfselen van onschatbare waarde worden bewaard: de ene behoort tot Sint Dionysius, de andere tot de Heilige Genoveva en een derde, zo wordt aangenomen, maakt deel uit van de kroon van doornen die toebehoorden aan Jezus Christus.

De grootste klok in de kathedraal wordt Emmanuel genoemd

De grootste klok in de kathedraal wordt Emmanuel genoemd

Freedom_Wizard/Wikimedia

De enorme bogen van het hoofdgebouw eindigen met een imposant houten dak. Deze bijzondere bedekking is gemaakt van meer dan 1300 kastanjebomen, oftewel 24 hectare bos. Net onder het imposante houten dak dat ook de twee belangrijkste klokkentorens bedekt, bevindt zich Emmanuel, de grootste van allemaal; gegoten in de zeventiende eeuw, weegt hij maar liefst 13 ton!

Het ezelfeest

Het ezelfeest

Wikimedia

In de Middeleeuwen was het traditie, om deze merkwaardige gebeurtenis elke 26 december in het religieuze gebouw te vieren. Een man van het volk, gekleed als een ezel, ging de kathedraal binnen op een paard omringd door liederen, dansen en gemaskerde feesten. Een vrij ongebruikelijk feest als je erover nadenkt, vind je niet?

Het is niet de grootste gotische kathedraal van Frankrijk

Het is niet de grootste gotische kathedraal van Frankrijk

Miguel Mendez/Wikimedia

Ondanks dat het het beroemdste gotische gebouw in de westerse geschiedenis is, is de Notre Dame van Parijs niet de grootste in termen van oppervlakte; het is de derde na de kathedralen van Amiens en Beauvais!

De standbeelden van de apostelen hebben een verborgen geschiedenis achter hun creatie

De standbeelden van de apostelen hebben een verborgen geschiedenis achter hun creatie

Harmonia Amanda/Wikimedia

Het gebouw van de Notre Dame ging door een bouwproces dat begon vanaf de 12e eeuw tot de grote omwentelingen van de 18e-eeuwse Franse Revolutie die de kathedraal verwoestte. Pas in de volgende eeuw heeft de architect Viollet-le-Duc de buitenkant van de kerk gemoderniseerd, waardoor het alle kenmerken heeft die nog steeds worden bewonderd door toeristen van over de hele wereld. Onder de tekenen van de passage van de architect zijn de standbeelden van de apostelen; een van hen toont Viollet-le-Duc op bewonderenswaardige wijze zijn werk bewonderend!

De twee rozetten

De twee rozetten

bogitw/Pixabay

Gelegen aan de noordgevel van het gebouw, bevindt zich het prachtige roosvenster met een diameter van 13 meter dat ongeveer 80 glasafbeeldingen bevat uit verhalen uit het Oude Testament; aan het andere uiteinde werd het tweede roosvenster in de negentiende eeuw toegevoegd door Viollet-le-Duc.

De fantastische wezens van de waterspuwers

De fantastische wezens van de waterspuwers

35069/Pixabay

Een van de meest herkenbare elementen toegevoegd door Viollet-le-Duc in de negentiende eeuw zijn de fantasierijke waterspuwers die zo’n beetje overal buiten de kathedraal gepositioneerd zijn; deze "waterspuwers" vertegenwoordigden vaak monsterlijke dieren van de oude mythologie, zoals de "styrias" van de cultuur van het oude Rome.

De oorsprong van Quasimodo, de gebochelde klokkenluider van de kathedraal

De oorsprong van Quasimodo, de gebochelde klokkenluider van de kathedraal

MGM Studio/Wikimedia

Een negentiende-eeuws document bewaard in het Tate Modern in Londen beweert dat tijdens de restauratie van de kathedraal, de architect Henry Sibson ingehuurd door de Franse regering, werd vergezeld door een gebochelde en eenzame beeldhouwer; is het toeval dat de beroemde roman "Notre Dame de Paris" van Victor Hugo met in de hoofdrol de beroemde gebochelde klokkenluider Quasimodo in dezelfde periode werd geschreven?

Een meesterwerk van gotische architectuur

Een meesterwerk van gotische architectuur

Pixabay

Gekenmerkt door lange puntige bogen, was de in Frankrijk ontstane gotische architectuur een voortdurende zoektocht van de gelovigen om dichter bij God te komen. Precies om deze reden had bisschop Maurice de Sully in de twaalfde eeuw de ambitie om een van de grootste religieuze gebouwen uit die periode te creëren. Tot op heden heeft de kathedraal van Notre Dame een hoogte van 33 meter en biedt plaats aan 9000 gelovigen.

Het nulpunt

Het nulpunt

Michael Reeve/Wikimedia

In het midden van het plein voor de kathedraal bevindt zich een concentrische plaquette waarop "point zero" staat, oftewel het nulpunt, dat wordt beschouwd als de plaats waar alle afstanden van Frankrijk worden berekend; als je op de cirkel staat, ben je precies in het centrum van de stad Parijs!

Genoeg buitengewone curiositeiten van 's werelds meest gevierde kathedraal? De Notre Dame verdient het absoluut te worden ontdekt!