Nee zeggen tegen onze kinderen: 10 waardevolle tips om ouder-onderhandelaars te worden

Janine image
door Janine

11 Mei 2019

Nee zeggen tegen onze kinderen: 10 waardevolle tips om ouder-onderhandelaars te worden

Het ouderschap is moeilijk en vereist veel gaven die we niet allemaal bezitten: geduld, duidelijkheid, tederheid, maar ook charisma, autoriteit. In het verleden was men van mening dat alleen deze laatste twee zouden moeten overheersen om de opvoeding effectief te maken. Vandaag weten we dat kinderen, zonder de eerste drie, de limieten die aan hen worden gegeven niet respecteren. Het fundamentele punt is juist dat we grenzen stellen zonder ze op te leggen, door dialoog en onderhandeling te cultiveren.

Crimfants/Wikimedia

Crimfants/Wikimedia

Hier zijn 10 tips om te leren hoe je ouders-onderhandelaars kunt worden:

  • Begin meteen: kinderen moeten begrijpen dat ze van jongs af aan de opgelegde limieten moeten begrijpen, accepteren en respecteren.
  • Wees consistent: als je de neiging hebt om bepaalde regels gemakkelijk op te geven, is de boodschap die je geeft dat jouw opvoedingssysteem ter discussie kan worden gesteld.
  • Wees gezaghebbend maar niet autoritair: luister en begrijp je kinderen, maar laat jezelf nooit zwak zien in de dialoog. Als er regels zijn, is dat omdat je ze hebt opgesteld en je weet hoe je ze moet verdedigen.
  • Wees niet bang voor het conflict: discussiëren, zolang de tonen onder controle blijven, helpt bij het ontwikkelen van kritische zin en dialoog.
  • Val niet in het gemakkelijke ja: nee zeggen is vaak leerzamer dan altijd ja zeggen. Leer je weigeringen te argumenteren en je kinderen zullen ook leren hun mening te verdedigen.
  • Regels en straffen kunnen nuttig zijn: maak je geen zorgen over het geven van sancties, als de acties van je kinderen bijzonder ernstig zijn. Helaas is alleen praten soms niet genoeg.
  • De werkelijkheid bestaat uit nuances: niet alles is zwart of wit. Je opvoeding moet ook rekening houden met de veelvormigheid van de realiteit.

barescar90/Pixabay

barescar90/Pixabay

  • Neem de tijd: conflicten worden niet meteen opgelost. Soms kan het laten bezinken van dingen helpen elkaar tegemoet te komen.
  • Kijk naar het doel: wat wil ik mijn kinderen leren? Wat wil ik van ze krijgen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen wanneer je limieten stelt, een les leert of een regel geeft. Als bemiddelen er toch toe leidt om het gestelde doel te bereiken, is dat ook goed.
  • Geef jezelf bloot: zeg in het dialoog met je kinderen wat je ervan vindt, zeg hoe je je er persoonlijk over voelt, zonder algemene voorbeelden.

Het is niet gemakkelijk om goede ouders te worden: regels geven, lessen leren, grenzen stellen; het is niet gemakkelijk om bereid te zijn om te dialogeren en te onderhandelen; je wordt niet altijd begrepen en er wordt niet altijd naar je geluisterd. Deze tips kunnen een waardevolle hulp zijn, als we altijd liefde en een glimlach toevoegen wanneer we met onze kinderen praten.