Gorilla’s die de stroperij hebben overleefd poseren om selfies te maken met parkwachters in Congo
Afrika is de thuisbasis van enkele van de mooiste diersoorten ter wereld, die we al sinds onze kindertijd kennen: leeuwen, tijgers, olifanten, neushoorns, giraffen, zebra's...
Helaas bedreigen de stropers en jagers al decennialang het voortbestaan van deze dieren: sommige zijn teruggebracht tot een paar honderd exemplaren, te weinig om de voortzetting van de soort te garanderen.
In Congo, om precies te zijn in het Virunga National Park, zijn sommige parkwachters erin geslaagd de wereldbevolking bewust te maken van de dreiging van het uitsterven van Afrikaanse soorten door heel grappige selfies met berggorilla's te publiceren.
Ranger Mathieu Shamavu, Virunga National Park
Het Virunga National Park, in de Democratische Republiek Congo, bevindt zich een van de mooiste parken ter wereld, evenals een van de meest beschermde gebieden met de hoogste biodiversiteit: er leven meer dan 50% van de soorten in het subsaharaanse gedeelte, waaronder zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en primaten.
Het Virunga Park is echter vooral bekend als de thuisbasis van ongeveer 200 van de 720 berggorilla's die momenteel in de wereld leven. Het is een soort die diep getekend is door een verleden van stroperij; er wordt, zoals in het verleden, nog steeds gejaagd op gorilla’s voor de voedselhandel, de traditionele Afrikaanse geneeskunde of ze worden gewoon weggejaagd uit hun door mensen veroverde habitat.
Er werken ongeveer 600 parkwachters in het park, die dieren onophoudelijk beschermen tegen externe bedreigingen en voor hen zorgen: het is een zeer risicovolle baan, die een lange trainingsperiode vereist om altijd klaar te zijn voor de meest delicate situaties. Maar naast de moeilijkheden is het een baan die ook veel voldoening schenkt.
De selfies die een aantal parkwachters hebben genomen met de gorilla's die in het Park wonen, zijn recentelijk de hele wereld over gegaan: het is duidelijk dat deze primaten een sterke band hebben met de mensen die in het park wonen.
In het verleden was een andere foto uit het Virungapark onderwerp tot gesprek: er is een medewerker te zien die een depressieve gorilla omarmt omdat hij wees van beide ouders is.
Sinds 1925, het jaar waarin het werd opgericht, zorgt het Virunga National Park voor Afrikaanse dieren en het is ook dankzij het arbeidsintensieve werk van de mensen die er werken dat er tegenwoordig nog veel exemplaren in leven zijn. Selfies die viral gegaan zijn, zijn op hun eigen manier een opstand tegen alle vormen van geweld tegen de natuur en zijn schepselen!