Meer dan 70 jaar na het einde van de oorlog eist Griekenland schadevergoeding van Duitsland

Janine image
door Janine

01 Mei 2019

Meer dan 70 jaar na het einde van de oorlog eist Griekenland schadevergoeding van Duitsland

In elk geschiedenisboek kun je te weten komen wat er sinds 1939 is gebeurd en wat veel ouderen kunnen getuigen: het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel er na de pagina's gewijd aan de Tweede Wereldoorlog nog vele anderen zijn die zich bezighouden met meer recente historische onderwerpen, is het hoofdstuk verre van afgesloten: niet alleen vertonen sommige steden nog steeds tekenen van oorlog, maar een aantal landen eisen compensatie die ze volgens hen nooit hebben gekregen, voor de schade veroorzaakt tijdens de conflicten door de overtreders.

Dit is het geval van Griekenland dat Duitsland nu vraagt om alle schulden voor historische en morele compensatie te voldoen, meer dan 70 jaar na de bevrijding van de nazi-bezetting.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Het was 1941 toen de Duitse strijdkrachten Griekenland binnenvielen om de Italiaanse bondgenoot te steunen, die maandenlang geblokkeerd was in een teleurstellend conflict tegen het Griekse leger.

De Duitse interventie was zoals gebruikelijk meedogenloos en onverschillig voor de betrokkenheid van burgers, mannen, vrouwen en kinderen: de nazi-invasie duurde ongeveer 3 jaar, tot 1944, toen de Astroepen werden gedwongen zich terug te trekken onder geallieerde druk - maar de officiële bevrijding van Griekenland dateert uit 1945, toen Kreta en andere eilanden in de Egeïsche Zee ook werden verlaten.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Maar na meer dan 70 jaar, en ondanks de vredesverdragen na de oorlog, die erop waren gericht alle spanningen in het Europese gebied "glad te strijken", lijkt de kwestie nog lang niet opgelost. In feite heeft Griekenland zich onlangs aangesloten bij landen die beweren nog steeds de noodzakelijke historische en morele compensatie van Duitsland te moeten ontvangen.

Door middel van een parlementair gestemde motie door een grote meerderheid, heeft Griekenland besloten om officiële praktijken te starten om de onbetaalde schuld van Duitsland van €290 miljard aan te vechten: een cijfer berekend op basis van de omvang van de vernietiging en de slachtpartijen uitgevoerd door het Derde Rijk ten tijde van de invasie op Grieks grondgebied.

Υπουργείο Εξωτερικών/Wikimedia Commons

Υπουργείο Εξωτερικών/Wikimedia Commons

"Het verzoek om compensatiebetalingen is een historische en morele plicht voor ons", zei de Griekse premier Alexis Tsipras in het parlement tijdens de bespreking van de bepaling tegen Duitsland.

Van zijn kant verwerpt Duitsland elke vorm van beschuldiging voor zover het erkent "wat [...] de grote schuld is en hoeveel leed Duitsland en de Duitsers hebben aangericht in Griekenland in de tijd van het nationaal-socialisme", aldus de woordvoerder van de bondskanselier, Steffen Seibert. Volgens de Duitse regering was in feite alles in die tijd geregeld door het Twee-plus-Vier-verdrag van 1990, waarin werd vastgesteld dat er geen andere schulden toekwamen dan de reeds vervallen schulden.

pixabay

pixabay

De kwestie is verre van eenvoudig, in die zin dat zelfs historici en juristen worden tegengesproken, terwijl de hypothese dat men zich tot de Haagse rechtbank zal wenden, blijft hangen als de Griekse bepaling zou worden gevolgd.

Voor velen is de turbulentie die in het eurogebied nooit volledig is uitgedoofd het gevolg van een haastige reparatie voor een te grote schade, zoals die van de Tweede Wereldoorlog: verdragshandtekeningen, handdrukken tussen heersers en exorbitant hoge bedragen die niet voldoende zijn om de diepe wonden te wissen die alleen een conflict veroorzaakt door waanzin kan veroorzaken.