Een 10-jarige autistische jongen bouwt een gigantische replica van de Titanic met behulp van LEGO-stenen

Janine image
door Janine

30 April 2019

Een 10-jarige autistische jongen bouwt een gigantische replica van de Titanic met behulp van LEGO-stenen

Een ongelooflijk en emotionerend verhaal, dat van Bryniar Karl Birgisson, de 16-jarige IJslander die aan autisme lijdt. Aan hem zijn we de constructie van de tot nu toe grootste replica van de Titanic, volledig gemaakt met LEGO-stenen, verschuldigd.

Een geweldig klein meesterwerk, tentoongesteld en gewaardeerd in verschillende musea in IJsland, Zweden, Noorwegen, Duitsland en de Verenigde Staten, wat nieuwsgierigheid en bewondering opwekte voor de jongen met een nautische passie.

Al sinds zijn vijfde jaar heeft Brynjar een passie voor LEGO en hoewel hij de diagnose autismespectrumstoornis had, had hij altijd duidelijke ideeën over wat hij wilde doen.

brynjarkarl.com

brynjarkarl.com

Eerst waren treinen zijn passie, maar na een boottocht met zijn opa begreep Ludvik dat hij zich aan boten wilde wijden. En hij deed dit door te beginnen met lezen over wat waarschijnlijk het meest beroemde transatlantische schip in de geschiedenis is.

Het verhaal van de Titanic en het zinken van het schip hebben Brynjar zo geraakt dat hij een replica wilde bouwen. Hoe? Als een grote fan van LEGO, moest hij dat wel doen met de beroemde gekleurde plastic stenen.

brynjarkarl.com

brynjarkarl.com

Op 10-jarige leeftijd zette de jongen een echt project op, ondersteund door zijn opa die ingenieur was, die de overgang naar schaal berekende met behulp van een kopie van de oorspronkelijke plannen van de Titanic. Veel werkuren en 65.000 stukken lego later was het resultaat verbluffend: een prachtig model van 8 meter lang en 1,5 meter hoog.

De replica werd zo gewaardeerd dat Brynjar werd uitgenodigd om naar de Verenigde Staten te komen, naar de Titanic Museum Attraction in Pigeon Forge, Tennessee, om zijn werk tentoon te stellen.

Brynjar Karl Birgisson / Facebook

Brynjar Karl Birgisson / Facebook

Wat dit verhaal echt emotionerend maakt, is dat de jonge IJslander, door de constructie van "zijn" transatlantisch schip, erin geslaagd is niet alleen zijn zelfvertrouwen, maar ook zijn vermogen om met anderen te communiceren aanzienlijk heeft verbeterd. Kortom: Brynjar is erin geslaagd de autistische stoornis waar hij aan lijdt, tegen te gaan.

"Ik was totaal niet in staat om te communiceren toen ik begon," zei hij. "Ik had me niet kunnen voorstellen dat ik ooit op een podium zou gaan staan en interviews zou geven: nu heb ik vertrouwen in mezelf“.

Brynjar Karl Birgisson / Facebook

Brynjar Karl Birgisson / Facebook

Het verhaal van de zestienjarige is een bron van inspiratie en een model voor alle kinderen met autisme, evenals hun families. Brynjar was zo dankbaar voor de steun die hij kreeg dat hij besloot om het “Titanic Fund” te creëren, om andere jongeren met dezelfde ziekte te helpen hun dromen te realiseren.

Het transatlantische LEGO-schip zal voorlopig de enige boot blijven die door de jongen is gebouwd. "Ik ga niets meer met de stenen bouwen," zei hij. "Ik concentreer me op het verkennen van boten en hun geschiedenis, want als ik groot ben wil ik kapitein worden."