’s Werelds op een na grootste kolonie keizerspinguïns is verdwenen: de oorzaak is de klimaatverandering

Janine image
door Janine

28 April 2019

’s Werelds op een na grootste kolonie keizerspinguïns is verdwenen: de oorzaak is de klimaatverandering

Sinds de waarschuwing voor klimaatverandering die voor de meest wantrouwenden klonk als een manier om de aandacht af te leiden van belangrijker zaken, hebben we altijd geweten over het smelten van gletsjers. In verband met deze tragische gebeurtenis hebben we altijd geweten dat de zeespiegel verhoogd werd - en de consequente onderdompeling van sommige kuststeden -, maar er werd maar weinig aandacht besteed aan de mogelijke gevolgen voor dieren.

Met het recente nieuws van de verdwijning van de op een na grootste kolonie ter wereld van keizerspinguïns, juist vanwege de klimaatverandering, zijn we gedwongen om erover na te denken - en deze keer serieus.

pexels

pexels

Het nieuws werd verspreid door een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Antarctic Science, geschreven door een team van Britse onderzoekers die betrokken zijn bij de studie van de territoria van Antarctica.

Er is sprake van een catastrofale gebeurtenis die, in 2016, het ijsplatform van Brunt betrof, in de Weddelzee, een gebied vlakbij de Antarctische wateren: de keizerspinguïns leggen elk jaar hun eieren op het dikke ijs, in het bijzonder de leden van de op een na grootste kolonies keizerspinguïns ter wereld.

Het leggen van eieren direct op het ijs, en niet tussen de rotsen, is een eigenaardigheid van deze soort. Helaas heeft de kolonie geen rekening gehouden met de klimaatverandering en dus met de smelting van het platform dat bestemd is om de kuikens te verwelkomen.

Het is namelijk gebeurd dat het platform in de loop der jaren te dun is geworden om het gewicht van de hele kolonie te ondersteunen, waardoor het uiteen gevallen is: deze gebeurtenis, die plaatsvond in 2016, veroorzaakte de verdrinking van alle kuikens, die nog te klein waren om zo'n ongeluk het hoofd te bieden.

Samen met de kuikens moeten veel volwassenen gewond zijn geraakt. Dit is hoe, volgens de onderzoekers, de op een na grootste kolonie ter wereld van keizerspinguïns werd uitgewist, waar in de voorgaande jaren nog 25.000 exemplaren van waren.

maxpixel

maxpixel

Sinds deze tragische gebeurtenis is er geen spoor meer van de keizerspinguïn in het gebied, noch van nieuwe ijsformaties.

De onderzoekers slaan alarm: dat van de pinguïns, zij het catastrofaal, is misschien geen geval op zich. In de toekomst kunnen meer en meer soorten door de geleidelijke toename van de temperatuur op aarde moeite hebben met het reproduceren of soortgelijke gebeurtenissen tegemoet zien. Om wat gegevens te noemen, schat men dat tegen het einde van de eeuw veel diersoorten tussen de 50 en 70% van hun wereldbevolking verliezen.

Klimaatverandering is veel meer dan het alleen te warm of te koud hebben.

Source: