Waarom krabben honden over de grond als ze hun behoeften hebben gedaan?

Janine image
door Janine

02 Mei 2019

Waarom krabben honden over de grond als ze hun behoeften hebben gedaan?

Iedereen die een hond observeert, zal - misschien doordat je een stuk gras of aarde over je heen kreeg - hun gewoonte hebben opgemerkt dat ze de grond met hun poten krabben nadat ze hun behoeften hebben gedaan.

Een gewoonte dat we normaal zouden noemen, perfect in lijn met de manieren waarop onze viervoetige vriend met dingen omgaat. Maar hebben we ons wel eens afgevraagd waarom honden dit doen, afgezien van de rommel die het veroorzaakt? Recente studies en onderzoek naar het gedrag van zoogdieren hebben hierover enige motivatie onthuld.

Volgens de gedragsdierenarts Carlo Siracusa, van de Pennsylvania School of Veterinary Medicine, krabben honden, evenals wolven, coyotes of leeuwen, de grond om aan "sociale" behoeften te voldoen.

jondoeforty1/Wikimedia

jondoeforty1/Wikimedia

De dominante dieren in een kudde doen het in de eerste plaats om hun territorium af te bakenen. Wolven sturen bijvoorbeeld, zodra ze de grond hebben gekrabd waar ze hun behoeften hebben gedaan, letterlijk een bericht naar hun soortgenoten in andere groepen.

"Als je door deze groeven loopt, kun je worden aangevallen", schijnen ze tegen vreemden te zeggen. Niet alleen: door hun poten laten ze vloeistoffen en feromonen vrijkomen, echte chemische signalen als een waarschuwing voor andere onbekende dieren die daar lopen.

Dit is dus ook het geval bij honden. Hoewel ze territoria niet zo agressief afbakenen en beheren als wilde dieren, weerspiegelen krassen op de grond (evenals tekenen van urine op bomen of gras) nog steeds een verlangen om het gebied te markeren.

Honden hebben ook talgklieren in hun poten die feromonen afgeven, die waarschijnlijk met grote waarschijnlijkheid meldingen naar hun soortgenoten sturen over het feit dat ze daar zijn gepasseerd. Alsof om te zeggen: "Ik ben hier geweest, als je me kent en mij goed genoeg vindt, kun je komen, anders is het beter om weg te blijven".