De flop van biologisch afbreekbare tassen: na 3 jaar zijn ze nog steeds intact. Dat onthult een nieuwe studie

Janine image
door Janine

01 Mei 2019

De flop van biologisch afbreekbare tassen: na 3 jaar zijn ze nog steeds intact. Dat onthult een nieuwe studie
Advertisement

In veel Europese landen en de rest van de wereld zijn biologisch afbreekbare tassen al enkele jaren geïntroduceerd ter vervanging van de plastic tassen. De bedoeling was om het gebruik van plastic te verminderen en vooral om te voorkomen dat het in zee terecht zou komen en een bedreiging zou worden voor het voortbestaan van planten- en diersoorten.

Na de introductie van deze noviteit, brengt een wetenschappelijk onderzoek een waarheid aan het licht die niemand had verwacht: de veel geroemde biologisch afbreekbare tassen zouden zelfs na 3 jaar intact blijven in het water.

via Environmental Science and Technology

MichaelisScientists/WIkimedia

MichaelisScientists/WIkimedia

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science and Technology, waarin de biologisch afbreekbare tassen waarmee we de laatste jaren boodschappen van de supermarkt mee naar huis hebben genomen, zijn onderzocht. Ze zijn niet erg resistent, met een onaangename geur, maar het voordeel voor het milieu, uiteindelijk, overtuigde ons allemaal om ze te gebruiken in plaats van die gemaakt van plastic.

De realiteit beschreven door onderzoekers van de Universiteit Plymouth in de Verenigde Staten is echter heel anders: tijdens het onderzoek werden drie soorten tassen vergeleken: die van plastic, de biologisch afbreekbare en composteerbare. Na een lange blootstelling aan atmosferische omstandigheden en water, bleek dat biologisch afbreekbare tassen zich net zo gedragen als plastic tassen: beide blijven in feite jaren intact, zowel onder de grond als bij verspreiding in water.

De onderzoekers konden vaststellen dat na 3 jaar een "biologisch afbreekbare" tas nog steeds perfect in staat was om de boodschappen te dragen: "Als ze biologisch afbreekbaar zijn, wordt verwacht dat ze automatisch in veel kortere tijd afbreken dan plastic tassen. Onderzoek toont aan dat dit niet het geval is, "zegt een van de onderzoekers.

Daarom wordt getwijfeld aan de overtuiging dat deze tassen voordelen kunnen bieden in de strijd tegen de vervuiling van plastic in zee. De composteerbare tassen zijn een geval apart, die in plaats daarvan volledig oplossen na slechts 3 maanden in het water.

Nieuws dat al veel kritiek heeft gekregen op een ongeorganiseerd en al te vaak niet erg transparant beleid, maar die tegelijkertijd suggereert dat het dringend is om op effectievere oplossingen over te gaan: als de tassen die door de supermarkten worden aangeboden niet biologisch afbreekbaar zijn, kunnen ze misschien beter van huis worden meegenomen, bijvoorbeeld linnen tassen, zodat ze kunnen worden hergebruikt en gerecycled.

Advertisement