Australië wil 2 miljoen katten elimineren door giftige worsten uit vliegtuigen te lanceren
Australië is een zeer groot continent, gekenmerkt door een bloeiende natuurlijke omgeving waarin dieren- en plantensoorten zich onafhankelijk van de rest van de wereld hebben ontwikkeld, resulterend in het genereren van natuurlijke processen en specifieke aanpassingen. Dit aspect maakt de Australische natuur bijzonder kwetsbaar wanneer een uitheemse soort wordt geïntroduceerd, omdat deze laatste er gemakkelijk in slaagt endemische soorten die niet in staat zijn zichzelf te verdedigen te overweldigen.
Dit gebeurde bijvoorbeeld met konijnen, die in de 18e eeuw werden losgelaten en een plaag werden vanwege de afwezigheid van natuurlijke roofdieren; en het gebeurt nu met katten, geïntroduceerd door mannen in de 17e eeuw. Sommigen van hen werden opnieuw wild en bevolkten zelfs de meest afgelegen gebieden van Australië om 98% van het continent te koloniseren, met alle denkbare gevolgen van dien.
via The Independent
Brisbane City Council/Wikimedia
Aan zichzelf overgelaten, beginnen katten ongecontroleerd te prolifereren. De overvloed aan prooien en de bijna afwezigheid van rivalen hebben van hen een onoverwinnelijke soort gemaakt, tot op het punt dat volgens schattingen hun aantal tussen de 2 en 6 miljoen over het hele continent ligt. En zoals we allemaal weten, zijn katten ongelooflijke roofdieren. Nog steeds doden katten volgens schattingen elk jaar meer dan 300 miljoen vogels (één miljoen per dag) en meer dan 600 miljoen reptielen; bovendien speelden ze volgens de onderzoekers een beslissende rol bij het uitsterven van ongeveer 20 soorten zoogdieren.
Al deze gegevens hebben de instellingen gealarmeerd tot het punt dat vanaf 2015 tot nu toe verschillende en soms dubieuze methoden om de kattenpopulatie in te dammen zijn geïntroduceerd, om - dit is het plan van de regering - 2 miljoen exemplaren voor 2020 te elimineren.
De methode die op wereldniveau voor veel discussies zorgt, is toch wel het lanceren uit de vliegtuigen van vergiftigde worsten in de gebieden die het meest zijn getroffen door de invasie van katten. Na inname sterven de katten binnen 15 minuten.
Het is duidelijk dat er op wereldniveau veel kritiek is, met handtekeningen en overtuigingen van vele beroemdheden, die Australië ervan beschuldigen dat ze het probleem te lang hebben verwaarloosd.
Helaas, zoals de experts opmerken, is de sterilisatiemethode niet effectief: katten kunnen 15 jaar leven, dus zelfs als ze allemaal zouden kunnen worden gesteriliseerd, zou het probleem van vandaag blijven bestaan.
Ook de mogelijkheid dat de worsten andere diersoorten doden, lijkt in overweging te zijn genomen door de onderzoekers die het plan hebben bedacht, omdat die verliezen waarschijnlijk zouden worden gecompenseerd door de effecten van de afname van de kattenpopulatie.
Terwijl aan de ene kant het idee van het vergiftigen van katten - die de mens zelf heeft bevrijd en veranderd in een plaag - klinkt als een valse en wrede oplossing, is er aan de andere kant de noodzaak om een ecosysteem te behouden dat uniek is in de wereld, zoals veel Australische burgers blijven zeggen. Zullen we ooit begrijpen dat voorkomen beter is dan genezen?