De fundamentele rol van het contact met de aarde, volgens Maria Montessori

Janine image
door Janine

07 Mei 2019

De fundamentele rol van het contact met de aarde, volgens Maria Montessori

Aarde en water. Twee principes, twee fundamentele elementen waaruit we niet alleen zijn samengesteld, maar waarvan het leven afkomstig is, de hele wereld.

Daar komen we vandaan, en het is essentieel om er van jongs af aan mee in contact te staan. Volgens Maria Montessori moet het kind - zo mogelijk - vrij worden gelaten om te lopen en te ontdekken wat hem omringt, dat wil zeggen om al die directe ervaringen uit te voeren die bepalend zullen zijn voor zijn groei.

Pagina Facebook Il Mondo di Anya

Pagina Facebook Il Mondo di Anya

En hierbij is contact met natuurlijke elementen van fundamenteel belang. “Het lopen - lezen we in een passage uit haar boek - De geest van het kind - betekent voor het kind iets heel anders dan wat het voor ons betekent".

"Het zijn de interessante dingen die hem omringen die hem vooruit helpen tijdens wandelingen vol met interessante ontdekkingen, met het instinct om zich van de ene ontdekking naar de andere te bewegen. Alle kinderen zouden zo moeten wandelen: geleid door wat hen aantrekt".

woodleywonderworks/Wikimedia

woodleywonderworks/Wikimedia

Verkennen is daarom een fundamenteel onderdeel voor de fysieke en intellectuele ontwikkeling van een kind. Degenen die hem opvoeden, moeten hem daarbij helpen en zijn betrokkenheid bij de dingen die hem omringen stimuleren.

Interesse en nieuwsgierigheid zullen daarom twee kenmerken zijn die hem tijdens zijn leven zullen leiden, waarbij hij de ontwikkeling van een kritisch geweten begunstigt, dat weet hoe hij vragen moet stellen en zichzelf antwoorden moet geven.

Wikipedia

Wikipedia

Maar hoe kunnen we dit soort ervaringen bij kinderen bevorderen? Door te proberen om de directe relaties met land en water te herstellen. Het belang van kinderen om uit de eerste hand te ervaren wat het betekent om te zaaien, te verzorgen, te groeien, te oogsten en uiteindelijk te proeven, lijkt hiervoor de basis te zijn.

Met de handen in de aarde wroeten, betekent voor iedereen en kinderen in het bijzonder dat je een oergevoel teweeg brengt. Door de vruchten te verzorgen die het ons kan geven door water, kunnen ze begrijpen hoe het leven ontstaat.

Pagina Facebook Il Mondo di Anya

Pagina Facebook Il Mondo di Anya

Het enthousiasme en de verwondering bij het zien van een tomaat, een courgette of een aubergine kan heel groot zijn bij de kleintjes. Ze zullen altijd hun “creaties" herinneren, ontstaan en gegroeid dankzij zorg en toewijding.

Een beetje zoals in veel levensomstandigheden, is het, om vruchten te krijgen, noodzakelijk om ergens moeite voor te doen. Daarom adviseren opvoeders en pedagogen om het kind de moestuin te laten beleven als een metafoor voor ontwikkeling en verrijking. Een klein stukje land, of zelfs alleen een pot, met planten laten groeien, betekent dat onze kinderen beter opgroeien.