Onderzoekers hebben bakstenen gemaakt van afval van het menselijk lichaam: ze zijn solide en isolerender dan traditionele

Janine image
door Janine

09 Mei 2019

Onderzoekers hebben bakstenen gemaakt van afval van het menselijk lichaam: ze zijn solide en isolerender dan traditionele

In eerste instantie lijkt het misschien een beetje ongebruikelijk, misschien zelfs onaangenaam. Deze wetenschappelijke ontdekking zou echter een enorm ecologisch potentieel kunnen hebben.

Het idee kwam voort uit de behoefte om bouwmaterialen te vinden die minder impact hebben op het milieu. Elk jaar worden er in feite ongeveer 1,5 triljoen bakstenen geproduceerd, wat betekent dat er meer dan 3 miljard kubieke meter kleiachtige grond wordt gegraven, wat overeenkomt met meer dan 1000 voetbalvelden die op 400 meter diepte zijn gegraven.

Niet te verwaarlozen cijfers, die moeten worden opgeteld bij het energieverbruik dat nodig is om de stenen zelf te produceren, evenals het massale gebruik van baggerwerken, het proces van op diepte graven, gebruikt om zand en klei uit te trekken: maar een team van Australische onderzoekers heeft misschien het juiste compromis tussen ecologische duurzaamheid en bouwbehoeften gevonden.

via mdpi.com

mdpi.com

mdpi.com

Een team van onderzoekers van de RMIT University in Australië heeft de mogelijkheid bestudeerd om bouwcomponenten te maken van menselijk organisch afval. Gepubliceerd in het tijdschrift Buildings, heeft het onderzoek veel ophef veroorzaakt, omdat het een nieuwe koers in duurzaam bouwen zou kunnen betekenen.

Het gebruik van menselijke uitwerpselen was nuttig om vaste en resistente stenen te produceren, net als de traditionele. Het "geheim" ligt in het gebruik van biologische vaste stoffen.

Deze organische materialen, verkregen uit solide afval uit afvalwater, hebben al talrijke toepassingen gevonden, met name voor bemesting in de landbouw, na de juiste behandelingen.

rmit.edu.au

rmit.edu.au

Het idee van Australische onderzoekers was om afval te mengen met traditionele stoffen om stenen te produceren. Wetenschappers hebben aangetoond dat een dergelijk proces de hoeveelheid organisch afval die naar stortplaatsen wordt gebracht met 30% zou verminderen, terwijl het milieu zou worden beschermd tegen voortdurende en massale opgravingen.

Het is juist op deze twee fundamentele punten dat Abbas Mohajerani, civiel ingenieur van RMIT, bij de coördinatoren van de studie aandrong.

Naast de lagere milieu-impact voor hun productie, hebben de bakstenen die verkregen zijn uit biologische vaste stoffen ook een betere thermische isolatie dan de klassieke.

U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Brian Ferguson

U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Brian Ferguson

Ondanks dat de kenmerken van deze materialen en alle implicaties met betrekking tot hun productie nog steeds het onderwerp van studie zijn, zijn de voornemens ongetwijfeld bemoedigend.

Het is inderdaad positief om te weten dat wat we als afval zonder enig doel beschouwen, op zo'n beslissende manier kan bijdragen aan de bescherming van het welzijn van onze planeet, in de naam van een duurzaamheid die meer dan ooit nodig is.

Source: