Een wiskundige ontwikkelt een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat planten kan beschermen zonder bijen te doden
We zetten vaak vraagtekens bij de kwaliteit en herkomst van het voedsel dat we dagelijks op tafel zetten.
Wat we eten, maakt deel uit van ons: hoe gezonder het zal zijn, hoe beter we ons zullen voelen. Hierbij is het gebruik van potentieel schadelijke pesticiden en meststoffen in de landbouw een fundamenteel probleem dat moet worden opgelost.
Om planten op een gezonde en ongedierte-vrije manier te kweken, is het gebruikelijk om ze te besprenkelen met chemische stoffen die ze beschermen. Maar wat zijn de consequenties van deze praktijken?
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en chemicaliën om "perfecte" groenten en fruit te kweken, laat gevaarlijke sporen achter, die we niet mogen onderschatten. De stoffen in kwestie kunnen namelijk de bodem, wateren, dieren en insecten die op de behandelde planten rusten zwaar beschadigen.
Jarenlang is gezocht naar alternatieve en duurzamere oplossingen. Onlangs echter heeft onderzoek van Konstantin Blyuss, een wiskundige aan de Universiteit van Sussex en gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Plant Science, veel belangstelling gewekt.
Om de omgeving van de met gevaarlijke pesticiden behandelde planten te beschermen, heeft de wetenschapper geëxperimenteerd met het gebruik van speciaal geselecteerde bacteriën omdat ze niet-toxisch zijn, maar door dezelfde grond zijn geproduceerd.
Laat de natuur zichzelf verdedigen: dit is het principe achter de studie van Blyuss. "Beschermende" genen leven van nature in de bodem, zijn niet toxisch en kunnen planten helpen om zich op natuurlijke wijze te verdedigen.
De nieuwigheid bestaat uit het selecteren van deze van nature voorkomende micro-organismen door het creëren van biostimulanten die in staat zijn om nematoden te doden, kleine wormen die in staat zijn tot het veroorzaken van zeer zware schade aan gewassen.
Door de interferentie van RNA wordt de productie van de eiwitten die nodig zijn voor de proliferatie en reproductie van deze wormen gestopt en door biostimulanten met de "natuurlijke" bacteriën die in de grond worden geïnjecteerd, hebben de planten al een zeer sterke zelfverdediging in zich.
De innovatieve techniek voor landbouwbescherming die door de Engelse wetenschapper is geëxperimenteerd, maakt het daarom zowel mogelijk om de overlevingskansen van de planten tot 92% te verbeteren, en, tegelijkertijd, om besmettingen met nematoden tot 83% te verminderen in vergelijking met traditionele gewassen. Dit alles zonder bijen, vogels, waterwegen, land en alles wat "in wisselwerking staat" met gewassen in gevaar te brengen.
Een revolutionaire en alternatieve aanpak, wat een goed voorteken is voor de toekomst. Door specifieke computer-gemaakte ontwerpen en wiskundige voorspellingen van de resultaten, is Blyuss erin geslaagd een echt innovatief systeem te ontwikkelen dat, indien uitgebreid en op grote schaal gebruikt, het risico op vergiftiging in ons voedsel zou kunnen verminderen.