Duitsland: de eerste elektrische snelweg waarmee vrachtwagens onderweg kunnen worden opgeladen wordt geopend
Vrachtwagens zoals treinen of trolleybussen. Dit is wat in je opkomt als je kijkt naar de beelden van de eerste 10 km van de "eHighway" onlangs geopend in Duitsland bij Frankfurt, op de snelweg A5.
Het heet Elisa (acroniem van Electrified, Innovative Heavy Traffic on the Autobahn) en het is een revolutionair project voor elektrische mobiliteit waarvan het praktische experiment op de Duitse snelwegen begon, midden in het echte verkeer.
Hybride vrachtwagens die zichzelf verbinden met specifieke 670 volt gelijkstroom antennekabels, vergelijkbaar met die van treinen, kunnen hun accu's opladen terwijl ze in beweging zijn, waardoor ook hun loopvermogen wordt verminderd.
Een elektrische "magie" die plaatsvindt dankzij speciale geleidende staven die op de daken van de cabines van de vrachtwagens zijn gemonteerd en die, om te profiteren van het in volle vaart opladen, niet meer dan 90 kilometer per uur mogen rijden.
Wanneer ze zijn aangesloten, rijden de grote vrachtwagens op de "full electric" modus, terwijl ze bij het loskomen van de hangende kabels terugkeren naar hun hybride motoren.
Deze "elektrische snelweg" voor vrachtverkeer kan een ware ecologische revolutie betekenen. Volgens het Duitse ministerie van Transport zou zelfs 80% van het nationale vrachtverkeer binnenkort geëlektrificeerd en met nul-emissies kunnen worden.
Een wenselijk doel, vooral met het oog op het aanbieden van een zo breed mogelijk netwerk van “eHighways”, die gebruikt zouden kunnen worden om zeehavens te verbinden met grote steden.
In dit verband zijn twee andere delen van de elektrische snelweg al in aanbouw: de ene bevindt zich in Noord-Duitsland, in Sleeswijk-Holstein, de andere in het zuidwesten van het land, om precies te zijn in het gebied Baden-Württemberg.
De speciale strook geëlektrificeerde weg die in Frankfurt is geopend, heeft de Duitse regering 14 miljoen euro gekost en zal tot 2022 op proef zijn. In deze periode zullen de kosten en gegevens over vervuiling en energiebesparing worden geanalyseerd.
De realisatie is daarentegen toevertrouwd aan Siemens die ook met Scania en Volkswagen heeft samengewerkt. Siemens heeft bekendgemaakt dat dergelijke constructies hybride vrachtwagens ongeveer 20.000 euro aan brandstof per 100.000 kilometer kunnen besparen.
Goede hoop en aanzienlijke ambities voor een project dat Duitsland zal helpen het doel te bereiken om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 40% te verminderen, met 55% tegen 2030 en tot 95% voor 2050.
Het zijn dergelijke technologieën die veelbelovend zijn voor een toekomst die meer aandacht besteedt aan duurzaamheid en luchtkwaliteit.