De 13 negatieve gewoonten die ervoor zorgen dat onze hersenen ouder worden
Het brein is het centrum van onze fysieke en intellectuele activiteiten. Vanaf hier begint alles wat we besluiten te doen met ons lichaam, waardoor we ons kunnen onderscheiden van anderen, om te denken: kortom om “onszelf” te zijn.
Net als elk ander orgaan dat we hebben, is het echter onderhevig aan veroudering en kan het geleidelijk zijn volledige potentieel verliezen.
Het is niet alleen een manier om te zeggen: de hersenen moeten worden getraind, verzorgd en gezond worden gehouden. Dit om te voorkomen dat het verzwakt, mogelijk meer vatbaar is voor degeneratieve ziekten en een vroege cognitieve achteruitgang.
Laten we eens kijken welke acties en gewoonten we moeten VOORKOMEN om het lang gezond en efficiënt te houden.
- 1. TE VEEL DRINKEN. Het overmatig gebruik van alcohol kan de hippocampus van onze hersenen beschadigen. Dit is het deel dat ons helpt nieuwe dingen te leren en te verbeteren wat we al weten. Een glas wijn bij het eten of een kleine “uitspatting” bij een bepaalde gelegenheid kan geen kwaad, maar het mag niet de gewoonte worden, anders zal ons geheugen op de lange duur de prijs betalen.
- 2. EEN ZITTEND LEVEN LIJDEN. Het is bekend: fysieke activiteit is goed, een zittende levensstijl is dat niet. Mens sana in corpore sano zeiden ze in het oude Rome, en dit is precies hoe het is: een efficiënt brein is ook het resultaat van een efficiënt lichaam. Studies tonen aan dat mensen die aan fitness doen een veel lagere kans hebben om dementie te ontwikkelen dan sedentaire mensen.
- 3. GEEN VRIENDSCHAPPEN ONDERHOUDEN. Het sociale leven helpt ons, en veel, om onze cognitieve vermogens actief te houden, de hersenen te trainen om met anderen om te gaan en ernaar te streven om relaties en gesprekken actief te houden. Socialiseren vermindert de stressniveaus, terwijl de neiging om alleen te blijven stress kan verhogen, waardoor de kans op het ontwikkelen van neurologische problemen en ziekten wordt vergroot.
- 4. ONS HART VERWAARLOZEN. Diabetes, hoge bloeddruk en andere ziekten die verband houden met het niet goed functioneren van ons hart kunnen seniele dementie of andere ziekten zoals de ziekte van Alzheimer bevorderen, indien niet goed behandeld. Als we merken dat we "relatief snel" deze problemen hebben, moeten we meteen tussenbeide komen door ook aan onze hersenen te denken.
- 5. ROKEN. Dit is niets nieuws: dat roken slecht is, is om veel redenen al bekend bij rokers zelf. Ook in het geval van de hersenen verhoogt voortdurend en veel roken het risico op de ziekte van Alzheimer.
- 6. NIET VOLDOENDE SLAPEN. Van zeven tot negen uur: dit is de tijd die ons lichaam nodig heeft om te herstellen. Als we dit "doel" van slaap niet bereiken - of niet willen bereiken - kan ons brein sneller achteruit gaan.
- 7. ONZE OREN BESCHADIGEN. Het komt voor dat we worden blootgesteld aan zeer harde geluiden of het volume van de hoofdtelefoon te hoog zetten. Dit kun je beter vermijden: ook in dit geval is, volgens de onderzoekers, degene die lijdt aan gehoorverlies ook meer onderhevig aan pathologieën van cognitieve achteruitgang, omdat hij de neiging heeft te veel te streven om een handeling te volbrengen die eerder natuurlijk was.
- 8. BLOOTGESTELD STAAN AAN VERONTREINIGDE LUCHT. Als we in het stadscentrum of in de buurt van een snelweg wonen, is het misschien tijd om te denken aan een verhuizing. De plaats waar we elke dag leven beïnvloedt onze gezondheid. En niet alleen die van de longen, maar ook die van de hersencellen. Blootstelling aan vervuilde lucht kan feitelijk de structuur van de hersenen veranderen, waardoor schade en beperkingen worden veroorzaakt.
- 9. NIET GENOEG ONTSPANNEN. Een beetje ontspanning is essentieel. Angst, stress en chronische nervositeit kunnen ons langzaam "consumeren" en ziekten zoals Alzheimer begunstigen. Het is daarom goed om af en toe even te pauzeren en de tijd te nemen om te doen wat we willen.
- 10. GEEN HELM DRAGEN. Het is duidelijk, maar niet voor iedereen: als we fietsen, motor rijden, skiën of sporten en activiteiten ondernemen die een risico kunnen zijn voor ons hoofd, brengen we ook onze hersenen in gevaar. In het geval van een val kunnen we hersenbeschadiging oplopen die de veroudering zou kunnen versnellen.
- 11. NIET GOED ETEN. Er wordt gezegd dat we zijn wat we eten. Dat is waar, omdat een gezond dieet ons kan helpen verschillende ziektes te voorkomen, inclusief cognitieve, vooral als we de voorkeur geven aan natuurlijke voedingsmiddelen met weinig verzadigde vetten.
- 12. NIET GENOEG OEFENEN. Zoals we in het begin al zeiden, is het essentieel om ons brein te trainen alsof het spieren zijn in de sportschool. De training moet in dit geval mentaal en regelmatig zijn. Anders zullen onze hersenen hun scherpte en capaciteit voor kritiek en denken verliezen. Kruiswoordpuzzels, sudoku, puzzels, schaken, enzovoorts: de hersenen moeten in vorm blijven.
- 13. STOPPEN MET LEREN. Studeren, nieuwe dingen leren is niet altijd onze favoriete bezigheid. Het lijdt echter geen twijfel dat we, wanneer we het doen, ons brein helpen groeien. Hoe meer kennis we verwerven, hoe meer vaardigheden we leren en hoe meer we een gezond en fit brein zullen hebben, met minder risico op "atrofie".