Een vogel die 136.000 jaar geleden is uitgestorven, is “herrezen” dankzij het fenomeen van de iteratieve evolutie

Janine image
door Janine

15 Mei 2019

Een vogel die 136.000 jaar geleden is uitgestorven, is “herrezen” dankzij het fenomeen van de iteratieve evolutie

Als je denkt dat het vermogen om uit de eigen as op te staan alleen toebehoort aan het mythologische schepsel dat we kennen als de feniks, weet dan dat er een andere vogel is die, volgens de meningen van experts, hetzelfde wonderbaarlijke pad heeft voltooid in de afgelopen millennia: het is een vogel uit de familie van de Rallen, bekend als de Cuvier ral, een soort dat zijn terugkeer maakte na zijn uitsterven, 136.000 jaar geleden. Hoe deed hij het? Het antwoord ligt in het fenomeen van de iteratieve evolutie.

via Zoological Journal

Charles J Sharp/Wikipedia 

Charles J Sharp/Wikipedia 

De Cuvier ral (Dryolimnas cuvieri, in het Engels "white-throated rail") komt oorspronkelijk uit Madagaskar, en van hieruit verplaatste het zich in de oudheid naar verre eilanden en kusten. Sommige exemplaren migreerden duizenden jaren geleden naar het oosten, kwamen aan op het Aldabra koraalatol en evolueerden hier, in de afwezigheid van roofdieren, om het vermogen om te vliegen te verliezen. Hun geschiedenis had echter geen goed einde (althans voorlopig), aangezien een verhoging van de oceanen het atol volledig onder water zette en het einde van alle aanwezige landsoorten betekende.

Totodu74/Wikimedia

Totodu74/Wikimedia

Na een paar duizend jaar kwam het atol terug uit de wateren, keerde de soort terug en begon het delicate en onverbiddelijke proces van evolutie. Maar waar de onderzoekers verbaasd over waren, is dat, door de fossielen voor en na de verdwijning van het atol te vergelijken, het lijkt alsof dezelfde terrestrische vogel twee keer zo is geëvolueerd, op dezelfde manier, na een paar duizend jaar.

In feite zou het een voorbeeld zijn van een iteratieve evolutie: uitgaande van een vergelijkbare voorouder, en met dezelfde klimaatomstandigheden en roofdieren, evolueerde de Cuvier ral opnieuw door praktisch identiek te worden (waardoor het vermogen om te vliegen opnieuw verloren ging) aan degene die vóór de vloed aanwezig was.

Kortom, ondanks de traumatische gebeurtenis van de overstroming gaf de ral niet op en verrees uit zijn as net als de mythologische feniks.