Een Italiaanse ondernemer patenteert de spoorwegen die energie produceren van gerecyclede banden
Giovanni De Lisi, een jonge Italiaanse ondernemer, had een intuïtie die de wereld van de spoorwegnetwerken radicaal zal veranderen: de treinrails bedekken met dwarsliggers van gerecycled rubber van banden die niet meer kunnen worden gebruikt. Dit alles in het teken van duurzaamheid. Met dit revolutionaire idee vervangen dwarsliggers gemaakt van duurzame materialen die van beton (veel duurder), wat altijd de standaard is geweest over de hele wereld.
via Forbes
De jonge Siciliaanse ondernemer begon al op 19-jarige leeftijd en werkte als werknemer in het familiebedrijf dat zich bezighield met spoorwegonderhoud. Juist in die jaren begon het idee om dwarsliggers van cement te vervangen door duurzamere materialen in Giovanni's geest te rijpen; de man begint zich te informeren en ontdekt dat er al iemand op dit idee was gekomen: er waren al dwarsliggers gemaakt van gerecycled plastic. Deze hadden echter beperkingen omdat ze alleen konden worden gepositioneerd in delen waar de trein de snelheid van 80 km/h niet overschreed. Om de efficiëntie te verbeteren, gebruikt Giovanni ongebruikte banden.
In het bijzonder is de buitenste omhulzing van de dwarsliggers in plastic en rubber van gerecyclede banden, terwijl de binnenkant van voorgespannen beton is. De keuze voor het gebruik van deze materialen is niet alleen van ecologische aard, maar zeker ook economisch, omdat dit type dwarsligger veel goedkoper is dan dat van de klassieke betonnen dwarsliggers. Bovendien zorgen de technische kenmerken van deze nieuwe dwarsliggers voor een aanzienlijke verlaging van de onderhoudskosten en een vermindering van het sterke geluid als gevolg van het treinverkeer.
Met dit geweldige idee in handen, heeft Giovanni De Lisi de start-up Greenrail opgericht, enkele jaren geleden ontstaan en ondersteund door "Polihub", de universiteits incubator van de Politecnico van Milaan. Het project was een groot succes - de jonge ondernemer heeft het patent ingediend in 120 landen over de hele wereld en in september 2018 werd de eerste lijn ingehuldigd met de nieuwe dwarsliggers.
In het bijzonder stelt de start-up voor om te werken aan 3 verschillende soorten dwarsliggers: de Solar, waarin een fotovoltaïsch systeem is geïntegreerd dat de productie van energie mogelijk maakt; de Linkbox, die de overdracht van gegevens mogelijk maken; en de Piezo, in staat om stroom te produceren voor diagnostische apparaten.
Een revolutionair project dat al de aandacht heeft getrokken van grote Amerikaanse en Chinese kolossen, en waarvan we hopen dat het binnenkort standaard zal worden in alle spoorlijnen.