De menselijke soort vertegenwoordigt 0,01% van het leven op aarde, maar heeft 83% van de zoogdieren en de helft van de planten uitgewist
De menselijke soort wordt slechts door een klein percentage individuen vertegenwoordigd in vergelijking met alle andere levende wezens op aarde, maar dit heeft hen er niet van weerhouden om het leven op de planeet bijna volledig te vernietigen, inclusief zoogdieren en (wilde) planten. De gedachte alleen al doet ons huiveren en helpt ons tegelijkertijd om na te denken over de toestand van het menselijk ras, dat ondanks het feit dat het als onbeduidend wordt beschouwd, er letterlijk in geslaagd is de hele planeet te domineren.
via PNAS
Volgens een studie uitgevoerd door professor Ron Milo van Weizmann Instituut van Wetenschappen in Israël, vormen 7,6 miljard mensen slechts 0,01% van alle levende wezens. Ondanks de duidelijke numerieke inferioriteit, herhalen we hoe de mens de planeet altijd heeft gedomineerd en bijna 83% van alle wilde zoogdieren en de helft van de planten heeft vernietigd. Het door de mens gefokte vee is beslist overvloediger: het gefokte pluimvee vertegenwoordigt 70% van alle vogels op de planeet, vergeleken met 30% van de wilde vogels. Wat de zoogdieren betreft, tonen de gegevens een nog verontrustender beeld: 60% van de totale aanwezigen op aarde bestaat uit runderen en varkens, 36% uit mens, terwijl wilde dieren slechts 4%.
Het onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Pnas werd gepubliceerd, probeerde voor het eerst een kwantitatief rapport samen te stellen van de biomassa die op aarde aanwezig is. Dit is de eerste volledige schatting van het gewicht van elke klasse van levende wezens en werpt licht op enkele belangrijke gegevens die we misschien niet verwacht hadden: planten vertegenwoordigen 82% van alle levende materie, terwijl bacteriën, ook erg belangrijk, 15%. Alle overblijvende wezens (paddenstoelen, dieren, vissen...) vormen slechts 5% van de biomassa in de wereld.
Om het gewicht van elke klasse van organismen te beoordelen, begonnen wetenschappers met het onderzoeken van de biomassa van een bepaalde klasse en identificeerden vervolgens welke omgevingen door die specifieke levensvorm wereldwijd konden worden bevolkt. Ze ontdekten dat alle levende wezens in totaal 550 miljard ton wegen!
Qua gewicht is de Homo Sapiens echter niet zo invloedrijk: virussen wegen bijvoorbeeld drie keer meer dan mensen (net zoals wormen). Er zijn 12 keer meer vissen dan mensen en beslist minder schadelijk, net als de paddenstoelen, die zelfs 200 keer meer zijn. Deze gegevens zouden voldoende moeten zijn om na te denken over wat onze rol op aarde werkelijk is.