Geen plastic verpakkingen voor een week: duizenden mensen doen mee met het Zero Waste-initiatief

Janine image
door Janine

04 Juni 2019

Geen plastic verpakkingen voor een week: duizenden mensen doen mee met het Zero Waste-initiatief

Stel je eens de ”typische" boodschappen in de supermarkt voor. Denkend aan het voedsel dat we in onze winkelwagen stoppen, hoeveel ervan zijn verpakt in plastic? Waarschijnlijk de meeste.

Groenten en fruit zitten vaak in plastic trays, die op hun beurt worden omhuld in transparante folie (van plastic natuurlijk). Misschien zelfs twee bananen, een ui of drie courgettes: de hoeveelheid telt niet, het plastic is er altijd.

Eenvoudige gebaren en voorwerpen van algemeen gebruik, die we zonder al te veel bij na te denken kopen, verbergen grote valkuilen voor de gezondheid van ons ecosysteem. Plastic, zoals we onderhand heel goed weten, loopt het risico in de zeeën terecht te komen en “voedsel” te worden voor degenen die ze bevolken en, uiteindelijk, ook voor ons.

Hoe geef je een concrete bijdrage in de eerste persoon? Het Spaanse deel van de milieuvereniging Zero Waste vroeg het zich af, ondersteund door Greenpeace Spanje, die onlangs een sociale campagne gestart is om al het voedsel verpakt in plastic een week lang te boycotten.

Hoewel het nieuws circuleerde dat dit initiatief een ”hoax" noemde, is het voldoende om op de pagina's van dezelfde verenigingen te lezen om bevestigingen en details over het evenement te vinden.

Van 3 tot 9 juni, om "een signaal te geven aan voedingsbedrijven", adviseert Zero Waste iedereen om geen groenten en fruit te kopen die in trays of verpakkingen zitten die uit olie zijn verkregen.

De aanmeldingen vermenigvuldigen zich over de hele wereld. Massale ondersteuning voor een dergelijk initiatief zou een concrete eerste stap kunnen zijn om degenen die van koers kunnen veranderen duidelijk te maken dat het tijd is om zelfs de eenvoudigste dingen op een ecologisch duurzame manier te heroverwegen.

Misschien zal het met wijdverspreide gebaren zoals dit zijn dat we zullen stoppen met het kopen van zoveel plastic op een permanente basis, waarbij de verspreiding van biologisch afbreekbare en recyclebare verpakkingen wordt bevorderd.

De veiligheid en steriliteit die deze verpakkingen beloven zijn in feite vaak onjuiste overtuigingen. Zoals de bij het initiatief betrokken organisaties weten, worden fruit en groenten van nature beschermd door hun schil en, zelfs als ze ze niet hebben, moeten ze worden gewassen voordat ze worden geconsumeerd.

Dergelijke initiatieven vormen een nuttige en wijdverspreide manier om de wereld te laten begrijpen dat we in de allereerste plaats zelf een einde kunnen maken aan de vervuiling door plastic.

Oli Benet/Facebook

Oli Benet/Facebook