Eetbare rietjes in plaats van plastic: de geniale groene uitvinding van een Italiaanse coöperatie
Heb je ooit een heerlijke cocktail gehad en aan het einde van het drankje het rietje opgegeten? Zeker niet. Het is geen gekke vraag, aangezien het antwoord op deze vraag op korte termijn positief kan worden.
Dankzij het briljante idee van een Italiaanse coöperatie uit Fossombrone, in de Marche, zullen de rietjes straks letterlijk eetbaar zijn.
Ze worden Canù genoemd en ze kunnen niet alleen worden gegeten en verteerd, maar ze beloven ook gezond te zijn. Laten we dus kijken wat de eigenschappen van deze groene uitvinding zijn.
via canustraws.it
De Coöperatie Campo produceert al jaren pasta, tomaten en peulvruchten van biologische oorsprong. Het is een realiteit die van bio zijn ware filosofie maakt, door producten met een veilige, natuurlijke en gecertificeerde oorsprong te verhandelen, vòòr vele anderen.
Omdat het probleem van vervuiling door plastic materialen steeds vaker op de agenda staat, heeft Campo ook besloten om zijn bijdrage te leveren.
De ernst van de situatie van oceanen, meren en waterwegen heeft indruk gemaakt op Lorenzo Massone en Leonello Zenobi, respectievelijk president en oprichtend lid van de coöperatie, die hun interventie bedacht hebben vanuit een object van algemeen gebruik (en misbruik).
Plastic rietjes vergezellen in feite altijd voorverpakte dranken of worden geserveerd in restaurants. Naar schatting worden er wereldwijd wel 500 miljoen per dag geconsumeerd.
Een enorm getal, als we er vanuit gaan dat rietjes, evenals plastic zakken, borden of bestek, eindigen waar dat niet zou moeten, en water en fauna vervuilen. Vanwege deze schadelijke impact op het ecosysteem, zullen rietjes en andere wegwerpartikelen van plastic in Europa vanaf 2021 worden verboden.
Een restauranthouder uit Bristol, geïnterviewd door de BBC, gaf vervolgens het idee aan Massone en Zenobi, die Canù hebben gecreëerd. Dankzij de samenwerking met een pastafabriek zijn deze speciale rietjes stukken geperforeerde pasta (de "zite", om precies te zijn), gemaakt van maïs of rijst, biologisch, glutenvrij en zonder vergif.
Het experiment is al begonnen in verschillende bars en restaurants en heeft positieve feedback ontvangen van degenen die het hebben geprobeerd. Om Canù nog smakelijker te maken, kan het rietje ook worden gekleurd met natuurlijke stoffen, zoals rode linzen. Als je ze niet wilt eten, kan Canù veilig worden weggegooid als een biologisch afbreekbaar object.
Mooi om te zien, eetbaar, gezond, functioneel en vooral duurzaam. Allemaal goede ingrediënten van deze briljante uitvinding, in de hoop dat dergelijke oplossingen steeds gewoner worden.
Peter Griffin/Publicdomainpictures