De oudste boom ter wereld is 4850 jaar oud, Metusalem genaamd en bevindt zich op meer dan 3000 meter hoogte

Janine image
door Janine

07 Juni 2019

De oudste boom ter wereld is 4850 jaar oud, Metusalem genaamd en bevindt zich op meer dan 3000 meter hoogte

De oudste boom ter wereld is er, hij leeft nog steeds en staat op de bijna onbereikbare toppen van de White Mountains in de Amerikaanse staat Californië. Hoe onmogelijk het ook lijkt, onze planeet is de thuisbasis van enkele soorten die sinds het begin getuige zijn geweest van de overgang van de geschiedenis, het leven en de evolutie van de mens. Maar het record van het Guinness Book of Records staat op naam van Metusalem, een wonder van het plantenleven op aarde.

Flickr

Flickr

Gelegen op meer dan 2000 meter boven de zeespiegel in de White Mountains van Californië, bevindt de oudste boom ter wereld zich boven een dennenbos waar de minimumleeftijd van elke boom ongeveer 4000 jaar is; voor het eerst ontdekt in 1957 door de dendrochronoloog van de Universiteit van Arizona, Edmund Schulman, werd het onmiddellijk de naam "Metusalem” gegeven, alsof hij aan het beroemde bijbelse personage van zijn recordleeftijd doet denken.

Flickr

Flickr

De leeftijd berekend voor Metusalem is 4850 jaar, en dit betekent dat de oude boom de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid heeft gezien: het ontstond vóór de Piramides van Egypte en overleefde grote natuurlijke catastrofes die de planeet heeft getransformeerd.

Knoestig en verwrongen, met het uiterlijk van "oudere" wezens, waren de bomen van de White Mountains rond het bos waarin Metusalem wordt beschermd waardevolle bondgenoten voor de onderzoekers die Schulman en zijn team opvolgden om de toestand van het klimaat van de aarde te berekenen voor en na de ontdekking van de "overlevende" boom.

Flickr

Flickr

Tot op heden is de precieze locatie van de plaats waar Metusalem staat niet bekend, behalve dat het wordt omringd door een bos van oude populieren en struiken op meer dan 3000 meter tussen de toppen van de beroemde bergketen van de VS; de beslissing om de positie niet te onthullen volgde op de bedoeling om mogelijke opzettelijke daden van vandalisme tegen het "oudere" levende wezen van onze planeet Aarde te vermijden.