Verbod op het huwelijk vóór de leeftijd van 18: Pakistan op weg naar een historische wet om kindbruidjes te redden

Janine image
door Janine

12 Juni 2019

Verbod op het huwelijk vóór de leeftijd van 18: Pakistan op weg naar een historische wet om kindbruidjes te redden

Het zijn kinderen wiens kansen zijn ontnomen om hun jeugd op een rustige manier te beleven, te spelen, naar school te gaan en plezier te hebben zoals het op hun leeftijd hoort.

Kindbruidjes, minderjarigen die ruim voor de leeftijd van 18 jaar gedwongen zijn te trouwen, worden door hun families weggehaald, ingewijd in de huwelijkse praktijken, gedwongen om volwassen mannen te trouwen en kinderen ter wereld te brengen.

Statistieken vertellen ons dat dit een fenomeen is dat allesbehalve in verval is of verband houdt met het verleden. Geschat wordt dat jaarlijks ongeveer 12 miljoen meisjes over de hele wereld deze levensreis tegen hun wil ondernemen. Het nieuws dat uit Pakistan komt, geeft echter een sprankje hoop.

via thenational.ae

Facebook

Facebook

Pakistan is een van de landen in de wereld waar het fenomeen van kindbruidjes vaker voorkomt. Om precies te zijn, staat het op de zesde plaats vanwege het aantal vroege huwelijken. Volgens de gegevens van UNICEF was 21% van de Pakistaanse meisjes gedwongen om te trouwen en moeder te worden en 3% moest dit doen vóór de leeftijd van 15 jaar.

Onlangs heeft de Senaat echter een wet aangenomen die de minimumleeftijd voor een huwelijk op 18 jaar vaststelt. Dit is een wetgevingsvoorstel dat al geruime tijd op tafel ligt en dat nu pas enige positieve feedback vindt in de instellingen van de Aziatische staat.

Op dit moment wordt het in feite onderzocht door de Nationale Vergadering om definitief te worden goedgekeurd, zelfs als de weg naar dit doel niet bepaald bergafwaarts is.

Het verzet tegen een maatregel die de leeftijd van het huwelijk van 16 naar 18 jaar verhoogt, is zeer sterk, vooral van degenen die beweren dat zoiets in strijd zou zijn met de eisen van de Koran en de geloofwaardigheid van islamitische religieuze instellingen zou ondermijnen.

Tijdens de stemming in de Senaat waren de tegenstemmen slechts 5 van de 104. De regeringspartij onthield zich echter om te stemmen. Senator Sherry Rehman, promotor van de wet, gelooft er nog steeds in en is vastbesloten om door te gaan.

Momenteel zijn in Pakistan de straffen voor degenen die een kind dwingen om voortijdig te trouwen tamelijk onbeduidend: drie jaar cel en een boete van ongeveer 600 euro. Een hervorming in deze zin is urgenter dan ooit.

Ondanks dat de stappen die worden genomen geleidelijk zijn en worden ondermijnd door veel moeilijkheden, blijft de hoop om een einde te maken aan dit vreselijke fenomeen dat de mooiste en zorgeloze jaren van het leven afneemt van hulpeloze minderjarigen.