Dit is hoe supermarkten zouden zijn zonder bijen: honderden ontbrekende producten en lege schappen
Supermarkten met halflege schappen, weinig natuurlijke producten en verlatenheid. We zijn geen naoorlogs of apocalyptisch scenario aan het beschrijven, maar een potentieel reële situatie.
Als de bijen zouden ontbreken in de natuur, zouden we heel veel voedsel niet meer kunnen kopen. Waarom? Omdat ze eenvoudigweg niet zouden kunnen worden geproduceerd.
Honing, fruit, cacao en veel andere voedingsmiddelen zijn afkomstig van insectenbestuiving. Veranderende klimaatfactoren en massaal en ongeregeld gebruik van pesticiden veroorzaken echter ernstige schade. Laten we eens kijken waarom.
De mens is altijd afhankelijk geweest van bestuivende insecten. Naar schatting is ongeveer 75% van de landbouwproductie die nodig is voor onze voeding afhankelijk van het proces dat wordt uitgevoerd door bijen, vlinders, kevers en vliegen.
Het is daarom vanzelfsprekend dat als deze kostbare insecten geleidelijk zouden verdwijnen, het niet mogelijk zal zijn om een lange lijst van voedingsmiddelen te cultiveren, verkopen en kopen.
Een kwart van de bijen in Europa wordt vandaag met uitsterven bedreigd, en menselijke activiteiten zijn zeker een van de oorzaken. De bijenkorven worden ontvolkt: hun aantal is al lange tijd met dubbele cijfers gedaald.
Een collectief bewustzijn van dit zeer ernstige probleem is dringender dan ooit, over de hele wereld. Daarom lijken krachtige initiatieven zoals die bedacht en uitgevoerd door de Canadese, Britse en Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market behoorlijk passend.
In deze winkels worden alle producten die afkomstig zijn van bestuivende insecten verwijderd uit de schappen, waardoor zich een ongelooflijk somber scenario voor de ogen van de klanten voordoet. Zo blijft er op de groente en fruitafdeling, paden en koelkasten van Whole Foods Market een schamele 52% over van het assortiment dat onder normale omstandigheden wordt verkocht.
Ieder van ons kan iets concreets doen om deze langzame maar onverbiddelijke ramp te stoppen. Door een meer bewuste consumptie, maar ook door te leren de habitats van insecten niet te vernietigen die ons ook ongemak kunnen bezorgen, zouden we een echte milieuramp kunnen stoppen.