Een kunstenaar schildert een enorme boekenkast op de gevel van een flatgebouw met de favoriete titels van de bewoners
Een enorme boekenkast met planken vol met boeken, drie verdiepingen hoog: elke boekliefhebber zou het graag in zijn huis hebben en dankzij het talent van een Nederlandse straatkunstenaar in een flat in Utrecht is het bijna een realiteit.
“Bijna”, omdat het gebouw in kwestie boeken bevat die niet echt zijn, maar die met verbazingwekkend veel realisme en waarheidsgetrouwheid zijn geschilderd.
Degenen die door de straten van de Nederlandse stad lopen, blijven niet onverschillig tegenover zo'n spektakel. Het is een goed idee om ook grijze gebouwen in de buitenwijken op een originele manier “levend” te maken. Laten we eens kijken hoe deze zeer speciale boekenkast is ontstaan.
De auteur van deze grote boekenkast vol met boeken geschilderd op het Utrechtse gebouw is Jan Is De Man, een straatartiest die, samen met zijn collega Deef Feed, heeft besloten om een duidelijke bijdrage te leveren aan het stedelijk decor.
Voor het maximale realisme moest de te gebruiken techniek wel die van de trompe l'oeil zijn, waardoor de waarnemer zich lijkt te bevinden voor echte en driedimensionale voorwerpen.
Het was duidelijk niet zomaar een project of het resultaat van improvisatie. De boekenkast van Jan Is De Man is op een precieze manier ontworpen, rekening houdend met de vorm en de kenmerken van het gebouw en vooral met de bewoners uit de wijk.
Een van de sterke punten van dit werk ligt in de betrokkenheid van de bewoners van de wijk. Aan bewoners werd gevraagd wat hun favoriete boeken waren. Omdat het een nogal multi-etnische wijk is, was het resultaat een kunstwerk dat, via de literatuur, 8 verschillende talen en culturen samenbracht.
De pluraliteit en het multiculturalisme van deze muurschildering hebben ertoe geleid dat elke bewoner het beleefde alsof het ook "zijn" kunstwerk was. Innovatieve concepten, waar Is De Man erin is geslaagd zich verder te ontwikkelen dan politieke, religieuze en etnische scheidslijnen.
Naast de opmerkelijke artistieke impact dat de enorme boekenkast biedt aan iedereen die deze bekijkt, is misschien juist het concept van vereniging door kunst de grootste verdienste van de jonge schilder en zijn medewerkers.
Iedereen mee laten beslissen en een dergelijk project delen met een hele buurt betekent, vooral voor een straatkunstenaar, zich niet op te sluiten in individuele en zelfrefererende werken, misschien achtergelaten op een treinwagon, op een verlaten muur of op een oud gebouw, met echt sensationele resultaten.
Wat vind je ervan? Wil je ook zo'n boekenkast op de muren van je huis?