Wat gebeurt er met ons lichaam als we stoppen met het nemen van suikers?
Suiker zit in veel voedingsmiddelen, maar het is niet gezond voor ons lichaam, vooral als ons dieet er rijk aan is. Snacks, taart, snoep, cola... voor sommigen kan het moeilijk zijn om al deze smaken op te geven, maar als we om onze gezondheid geven, moeten we er serieus over nadenken. Moderatie is altijd de beste manier, dat is waar, maar heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt als je helemaal stopt met het eten van suiker? Het achterwege laten van suiker uit onze voeding kan een aanzienlijk effect hebben op ons lichaam en onze gezondheid. Als je een fervent consument bent van suiker, zullen de effecten op je lichaam in eerste instantie sterk lijken op die van een drugsverslaafde die afkickt, maar zodra deze onaangename fase voorbij is, zal je lichaam je dankbaar zijn.
via healthline.com
De reden waarom het niet gemakkelijk is om te stoppen met suiker is enerzijds vanwege de extreem aangename smaak: met de toevoeging van een beetje suiker kunnen we de smaak van alles (meer of minder) waarderen; aan de andere kant zijn er meer wetenschappelijke redenen. In feite veroorzaakt suiker de activering van opioïde receptoren in de hersenen, die het systeem van neurologische beloningen activeren. Met andere woorden, het betekent dat suiker ons emotioneel goed doet voelen, ten minste in het begin, ondanks de negatieve bijwerkingen die overmatige consumptie kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, verlies van energie en zelfs hormonale onevenwichtigheden.
Wanneer je stopt met het nemen van suikers, ervaar je een beginfase die sterk lijkt op de onthouding die verslaafden ervaren: ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en verwarring; je humeur zal er ook onder lijden, omdat suiker gelukshormonen - dopamine en serotonine - in de hersenen afgeeft.
Uiteraard is het belangrijk om te onthouden dat niet alle suikers hetzelfde zijn en dat we een onderscheid moeten maken tussen de geraffineerde die we in snacks vinden en de natuurlijke van fruit, honing of ongezoete melk: geraffineerde suikers (sucrose) vormen een bedreiging voor ons lichaam, omdat ze rijk zijn aan calorieën en geen voedingswaarde hebben. De natuurlijke zijn juist rijk aan vitaminen en mineralen.
Broodjes, koolzuurhoudende dranken en zelfs de zogenaamde "gezonde" verpakte snacks, die we meenemen naar het werk, zijn meestal vol met toegevoegde suikers, die we absoluut moeten vermijden. Grace Derocha, een gevestigde diëtiste en voedingsdeskundige, legde uit dat "de hoge glycemische index van verwerkte suikers de suikers zeer snel in het bloed kan brengen en ze even snel weer kan afgeven, waardoor er een soort 'achtbaaneffect' van suikers ontstaat in het bloed". De stijging van de bloedsuikerspiegel leidt tot een snelle toename van energie, helaas tijdelijk. Verder gebruikt het lichaam enzymen in de dunne darm om suiker in glucose om te zetten. Over het algemeen is dit geen probleem, omdat glucose afkomstig van koolhydraten wordt opgeslagen als een energiebron waarin het lichaam zich kan onderdompelen wanneer dat nodig is, maar Dr. Derocha wees erop dat overtollige glucose zal worden omgezet in vet, dat kan leiden tot gewichtstoename en obesitas.
Af en toe een stukje taart eten kan geen kwaad, maar als je de gewoonte hebt om elke avond na het eten thee en gebak te nemen, kun je overwegen om je eetpatroon te veranderen. We herinneren je er ook aan dat gewichtstoename niet alleen te wijten is aan overmatige suikerconsumptie en als we willen afvallen, moeten we er rekening mee houden dat we onze voeding moeten aanpassen en gerichte fysieke activiteiten moeten uitvoeren.