Planten sterven tweemaal zo snel uit als dieren

Janine image
door Janine

05 Juli 2019

Planten sterven tweemaal zo snel uit als dieren

Wanneer we het woord "uitsterven" gebruiken, gaat de eerste gedachte naar de dierenwereld. Waarschijnlijk geldt dit voor iedereen, maar het is geen exact en voor de hand liggend concept.

Zou je het geloven als we je vertellen dat planten veel meer risico lopen dan dieren? Kun je ten minste één plant noemen die de afgelopen jaren is uitgestorven? Het antwoord op de tweede vraag is vrijwel zeker "nee". En toch is het zo, en verschillende studies over het onderwerp bevestigen het.

via nature.com

Walker Hall/nps.gov

Walker Hall/nps.gov

Het tijdschrift Nature Ecology and Evolution heeft een onderzoek door de universiteit van Stockholm in de botanische tuinen van Kew in Londen gepubliceerd, die echt alarmerende gegevens heeft vrijgegeven.

Deze globale analyse heeft aangetoond dat in de afgelopen 250 jaar bijna 600 soorten planten verdwenen zijn, vergeleken met ongeveer 270 diersoorten.

Dit is natuurlijk geen soort van “wedstrijd”, aangezien beide gegevens een situatie benadrukken die zeker niet rooskleurig is, en waarop zo snel mogelijk moet worden ingegrepen.

Pixabay

Pixabay

Het massale uitsterven van planten, dat zich twee keer zo snel voordoet dan bij dieren, is echter een teken dat er iets mis is, evenals een ernstig gevaar voor veel organismen, ecosystemen, natuurlijke evenwichten en - zonder twijfel - voor de mens.

Zonder planten kunnen mensen zichzelf niet van zuurstof voorzien, dieren kunnen zichzelf niet beschermen en voortplanten, en de gezondheid van de planeet zou onvermijdelijk verslechteren.

Alessandro Vasaturo/Flickr

Alessandro Vasaturo/Flickr

Een "normale" snelheid van uitsterven zou ook fysiologisch zijn voor planten, maar wetenschappers hebben hun verdwijningspercentage op ruim 500 keer geschat in vergelijking met de standaard. Volgens een rapport van het VN-agentschap voor biodiversiteit (Ipbes), wordt een op de acht soorten (onder dieren en planten) met uitsterven bedreigd.

Er is daarom meer dan ooit de behoefte om dringend tussenbeide te komen, te beginnen redeneren in een perspectief van bescherming (en niet langer van uitbuiting en vernietiging) van het nog steeds overlevende natuurlijke aardse erfgoed.

SOURCE: