Groenland heeft op één dag 2 miljard ton ijs verloren: honden "lopen" over het water
Een klimaatalarm dat nauwelijks te verwaarlozen is en dat van invloed is op Groenland. De maand juni 2019 riskeert hogere niveaus van het smelten van ijs te registeren dan die in 2012.
Op slechts één dag, die van donderdag 13 juni 2019, is 2 miljard ton ijs gesmolten. Dit zijn indrukwekkende cijfers, maar helaas zijn ze echt, en ze komen overeen met de foto's die zijn gemaakt door de satellieten, die de laagste glaciale dekking ooit in de Noordelijke IJszee laten zien.
Volgens wetenschappers van het National Snow and Ice Data Center is 2019 misschien wel het slechtste jaar ooit in verband met het smelten van ijs in het gebied. De situatie is abnormaal, zo erg zelfs dat de mate van smelten die gewoonlijk plaatsvindt tussen juni en augustus al in april 2019 begon.
via forbes.com
National Snow and Ice Data Center
Het smelten van ijs kan verband houden met de stijging van de temperatuur op aarde. Er valt steeds minder sneeuw in de koude seizoenen, en wat er is, blijft niet liggen, door de hoge druk en de zonnestraling die sterker is dan normaal.
Smeltend ijs betekent ook hogere zeeën, een ernstig en reëel gevaar voor kust- en eilandgebieden, evenals de plotselinge vorming van onverwachte en gewelddadige meteorologische gebeurtenissen, die helaas steeds meer gebieden van de planeet treffen.
Een beeld, meer dan enig ander woord, dat symbolisch aan het worden is voor de ernstige situatie van de Groenlandse ijskap. Het is de foto van Steffen Holsen, klimatoloog van het Danish Meteorological Institute, die op een expeditie om wetenschappelijke uitrusting te herstellen was vanaf een onderzoeksstation in de Golf van Inglefield.
In plaats van op het ijs te glijden, lopen de gefotografeerde sledehonden letterlijk over het water. Natuurlijk bedekt de dikke laag vloeistof een ijslaag, maar het zou er gewoonweg niet moeten zijn. Hetzelfde wetenschappelijke station staat meestal op de ijskap.
En de klimaatmodellen die door de experts zijn ontwikkeld, zijn in dit opzicht zeker niet geruststellend. Volgens wat wordt verwacht, zal de periode van ijs in Groenland steeds korter worden, met noodpieken zoals die van juni 2019.
Klimaatverandering is tastbaar, en deze signalen getuigen er meer van dan wat dan ook. Onmiddellijk en concreet handelen, voordat onze planeet nog meer uitgeput raakt, is dringend, nu meer dan ooit.
Source: