Beginnen met werken vóór 10 uur in de ochtend kan schadelijk zijn voor de gezondheid, zeggen onderzoekers
Het alarm dat 's morgens vroeg afgaat, net terwijl we misschien midden in een diepe slaap waren, of een mooie droom: dat geluid in de verte herinnert ons eraan dat er een nieuwe dag begint en dat we misschien al te laat zijn op ons werk...
Het is een situatie die velen van ons bekend voorkomt. Voor de meeste mensen vertegenwoordigt het alleen de normaliteit, een gewoonte die deel uitmaakt van onze dagen.
Men zegt dat de mens aan alles kan wennen, vroeg of laat, maar in dit geval is het misschien niet zo. De universiteit van Oxford onthult de schade die weinig slaap en te vroege werkuren kunnen veroorzaken.
via Telegraph.co.uk
De studie uitgevoerd door Paul Kelley, vooraanstaand onderzoeker van de British University, richtte zich precies op de schema's en gewoonten van veel mensen aan het begin van de dag.
In het bijzonder bleek dat wakker worden en werken vóór 10 uur 's ochtends schadelijk kan zijn voor de gezondheid, en dat niet alleen.
Het is allemaal een kwestie van circadiane ritmes, oftewel degene die onze interne biologische klok regelen en het functioneren van ons lichaam bepalen. We zijn genetisch "geprogrammeerd" in bepaalde periodes van wakker zijn en slapen, evenals een bepaalde manier om tijd te ervaren.
Dus, "op gang komen" en aan het werk gaan vóór 10 uur, evenals te weinig slapen, zijn praktijken die, volgens de onderzoeker, ons lichaam onderwerpen aan natuurlijke onevenwichtigheden en negatieve genetische veranderingen voor fysieke en psychologische functies.
Kortom, voor 10 uur is het alsof we nooit helemaal wakker zijn. We zouden zeggen dat het herkenbaar is, zoals miljoenen mensen weten, groot en klein, die elke dag vroege school- of werkuren moeten respecteren.
Alles wat iets later beginnen te doen, kan door sommigen worden beschouwd als een vorm van "luiheid", een verlangen om thuis te blijven luieren om op je gemak op te staan. De onderzoekers van Oxford ontkenden dit echter ook, door middel van een "productiviteitstest" die op school werd uitgevoerd.
Door later te beginnen, werd na verloop van tijd vastgesteld dat de cijfers van studenten aanzienlijk verbeterden, evenals hun dagelijkse aanwezigheid en profijt.
Zonder dagelijks liters koffie te moeten drinken, zou het uitstellen van activiteiten in alle sectoren misschien betekenen om productievere, energieker en minder vermoeide dagen door te brengen...
SOURCE: