Deze "bevroren" wormen zijn na 40.000 jaar ontwaakt

Janine image
door Janine

27 Juni 2019

Deze "bevroren" wormen zijn na 40.000 jaar ontwaakt

Na een zeer lange periode van winterslaap kunnen we teruggaan naar het leven, maar niet voor menselijke wezens of althans, nog niet. Volgens de laatste wetenschappelijke ontdekkingen bestaat deze mogelijkheid in de natuur, en dit is bewezen door een team van Russische onderzoekers die letterlijk rondwormen hebben “ontdooid” die gevangen zaten in het eeuwige ijs van Siberië sinds de Pleistoceen-periode. Een ontdekking waar al veel over gesproken is in de wereld van de wetenschap.

Springer Link

Springer Link

Na maar liefst 42.000 jaar gevangen te zijn geweest in de prehistorische permafrost, begonnen deze wormen ongeveer twee weken na de "redding" door het team van Russische onderzoekers te eten en te bewegen; ondanks de resistentie van deze diersoort tegen zeer lage temperaturen waar de wetenschap al van op de hoogte was, is het de eerste keer dat we in de onderzoekswereld getuige zijn van een "ontwaken" van vitale functies na zo’n lange tijd.

Nu worden de aanpassingsmechanismen van deze rondwormen bestudeerd om te proberen te begrijpen of het ook kan worden vertaald in andere gebieden, zoals bijvoorbeeld bij toepassing op bepaalde organische condities van de mens.

Springer Link

Springer Link

Meer specifiek, het geheim kennende van een lang leven van de rondwormen, zou men in de toekomst een wetenschappelijke realiteit kunnen bijwonen waarin zeldzame of ongeneeslijke ziekten in “pauze” kunnen worden gezet terwijl er een remedie wordt gevonden. Momenteel echter laat de cryoniek (de studie die zich bezighoudt met het bewaren van lichamen bij zeer lage temperaturen) ons niet toe om te veel illusies te hebben: er zijn geen effectieve technieken die op mensen kunnen worden toegepast, omdat water, bij zeer lage temperaturen, ijs wordt en de wanden van de cellen eromheen “breken”.

Maar in de toekomst weet je nooit wat er zal gebeuren, dat bevestigt de wetenschap!

Source: