Een enorme drijvende zonnecentrale midden op zee: zo zal Nederland de planeet helpen
Om het milieu te beschermen en alle activiteiten te blijven uitvoeren waarvoor energie nodig is, is het onze toevlucht nemen tot hernieuwbare bronnen een essentiële prioriteit geworden.
Er wordt vaak gezegd dat dit precies is hoe de energie van de toekomst zou moeten zijn: schoon en onuitputtelijk. Helaas worden goede bedoelingen niet altijd gevolgd door concrete initiatieven. En, gezien de hoeveelheid zon en wind we in de wereld hebben - om maar twee groene bronnen te noemen - is dat echt jammer.
Maar er is hoop en deze komt uit Nederland. Met een ambitieus en zeer innovatief project probeert het Noord-Europese land het ecosysteem van de planeet te helpen van de weinige geruststellende vooruitzichten die worden verwacht voor de komende jaren.
via Reuters.com
Het heet Zon op zee: een naam die beslist geschikt is voor een enorme drijvende zonne-energiecentrale die in het midden van de zee zal oprijzen, in Scheveningen.
2500 vierkante meter water zal daarom worden bedekt door zonnepanelen, gepositioneerd op een "strategisch" punt vanwege de temperaturen en de zonnestralen. Volgens schattingen zou deze enorme zonne-energiecentrale 15% meer elektriciteit moeten opwekken dan geproduceerd op het land.
Het spreekt voor zich dat het plaatsen van zonnepanelen in het midden van het water, bij uitstek een reflecterend oppervlak, een uitstekend idee is. Wat dit systeem uniek zal maken, is het feit dat de panelen worden afgemeerd tussen de bestaande windturbines in dat zeegebied en verbonden zijn met dezelfde kabels. Een hernieuwbare "mix" die het leven zal geven aan een echte "groene zone".
Zo'n installatie lijkt misschien zo groot en massaal dat het het lokale mariene ecosysteem in gevaar zou kunnen brengen. De Nederlanders denken daar echter ook over na, aangezien ze er een team van mariene ecologen hebben opgezet die nauwgezet de milieu-impact en eventuele problemen in verband met het leven in zee zullen beoordelen.
Vanaf de eerste 30 vierkante meter die in gebruik is genomen, die door de Universiteit van Utrecht als een prototype zal worden getest, wordt verwacht dat deze de reeds genoemde 2500 tegen het einde van 2021 zal bereiken. Allemaal dankzij een initiële toewijzing van overheidsfondsen van 1,2 miljoen euro.
Dergelijke projecten wekken hoop op een toekomst waarin we ons realiseren dat de bronnen waar we energie van nemen niet voor altijd zullen duren: de enige uitweg is om onszelf opnieuw uit te vinden, zelfs door middel van wat het meest voor de hand lijkt te liggen.
Source:
https://www.uu.nl/nieuws/universiteit-utrecht-onderzoekt-eerste-drijvende-zonnecentrale-op-zee-0