Heb je je ooit afgevraagd hoe vaak er in het zwembad geplast wordt? Sommige onderzoeken hebben weinig geruststellende resultaten verspreid
Of het nu is om te ontspannen ver weg van de chaos van de stranden of om in vorm te komen, voor velen is het zwembad de ideale plek om tijd door te brengen en even bij te komen.
Er zijn mensen die het zwembad wekelijks meerdere malen bezoeken om baantjes te trekken of degenen die, misschien vanwege de afstand van de zee, het in de zomer gebruiken als “stadsstrand”. Maar één ding is zeker: het is zeer waarschijnlijk dat al deze mensen in niet echt schoon water zwemmen.
De reden? Eenvoudig: urine. Als het zwembad een plek is waar je vaak naartoe gaat en waar je niet zonder kunt, dan zal wat we gaan onthullen je niet vrolijker maken…
via The Guardian
Het wordt beschouwd als een absoluut te vermijden gebaar, tegen de opvoeding en de beschaving in, maar het is een bewezen en wijdverspreide realiteit: mensen plassen in het zwembad.
Een studie uitgevoerd door Dr. Alappatt van het Fariborn Medical Center in Ohio heeft het water in het zwembad nauwgezet geanalyseerd en de gegevens die naar voren kwamen waren niet erg geruststellend.
Geschat wordt dat 30-40% van de bezoekers in het water plast, wat neerkomt op een hoeveelheid plassen per persoon van bijna een liter. Laten we ons eens voorstellen wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor de zuiverheid van het water als het zwembad erg vol is...
En het chloor? Welke rol speelt het? In het begin zou je het kunnen beschouwen als een geruststellende ontsmettende aanwezigheid, bevestigd door de intense geur die we ruiken als we een duik in het zwembad nemen.
De effectiviteit van chloor is echter niet altijd even duidelijk. Hoe meer bacteriën vrij komen in het water, hoe meer het chloor wordt verdund en de effectiviteit ervan wordt aangetast. Niet alleen: uit studies bleek dat hoe sterker de geur is, hoe meer het betekent dat het reageert op overtollige verontreinigende stoffen in het water.
Als je nog niet voldoende overtuigd bent, heeft ook een andere studie deze situatie bevestigd. Onderzoekers uit Canada onderzochten drie weken achter elkaar het water van twee openbare zwembaden, evenals die van 8 bubbelbaden. Het resultaat? De plas was er altijd, in hoeveelheden die opliepen tot een derde van de totale capaciteit van het onderzochte zwembad.
En de stoffen die circuleren wanneer het zwembad is gevuld met urine zijn zeker niet gezond. In feite is acesulfaam kalium een additief voor levensmiddelen dat suiker kan vervangen en, in reactie op chloor, irritatie van de ogen en de luchtwegen kan veroorzaken.
Maar wat moeten we doen als we een paar uur in het zwembad niet willen, of niet kunnen, opgeven? We willen niet zeggen dat je niet meer in het water moet duiken. Maar het is volgens de experts een goede regel om altijd voor en na het bad te douchen, en hopen dat de mensen in het zwembad het niet zullen behandelen als een openbaar toilet...
Source:
- https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.estlett.7b00043
- https://www.premierhealth.com/HealthNow/Heading-To-the-Pool---Urine-For-a-Surprise/