De mode van taxi-honden, een absurde gewoonte die hen dwingt om karren vol mensen mee te slepen
Alle dieren moeten worden beschermd, ook die waarvoor we geen sympathie voelen. En toch zijn er enkele dieren waarvoor we een instinctieve genegenheid voelen. Huisdieren bijvoorbeeld. Onder deze is er echter een die al jarenlang “de grootste vriend van de mens” wordt genoemd. We hebben het over de hond. En het is echt een geweldig dier: loyaal, intelligent, aanhankelijk en oprecht verbonden met het menselijk ras.
Dit is de reden waarom we ons aan sommige praktijken tegen deze vrienden vreselijk ergeren.
via The Dodo
China is, zoals we weten, een natie waarin de natuurlijke rechten, of het nu mensen of dieren zijn, niet altijd letterlijk worden gerespecteerd: het is niet moeilijk om je bewust te worden van Chinese praktijken die aanstootgevend zijn.
Wat dieren betreft, gaat het niet altijd om eenvoudige gewoonten. De Chinese overheid lijkt vaak huichelachtig te zijn. Dit is des te duidelijker als we bedenken dat er in dit Aziatische land geen wetten zijn die dieren beschermen of openlijk de mishandeling van deze wezens veroordelen.
China lijkt de afgelopen jaren echt de controle te hebben verloren. Sinds kort is er namelijk een absurde en verachtelijke mode ontstaan. We hebben het over taxi-honden. De honden worden vastgebonden aan kleine rijtuigen en gedwongen om één, twee, soms zelfs drie personen mee te slepen. En dit op elk moment van het jaar: in de winterse vrieskou of in de verstikkende hitte van de Aziatische zomer.
Het is een bizarre praktijk, onmiddellijk aan de kaak gesteld door Michele Brown, een activist van Fight Dog Meat (een vereniging die als primair doel heeft het gebruik van hondenvlees als maaltijd te verbieden). De activist was verbaasd te ontdekken dat ook toeristen de taxi-honden gebruiken (een duidelijk teken dat het probleem wereldwijd is).
Helaas is de praktijk, hoe betreurenswaardig ook, niet illegaal. Zoals gezegd, voorziet de Chinese regering niet in sancties voor dierenmishandeling. We kunnen alleen maar hopen op een beslissende interventie van de dierenbescherming, die ook sterk aanwezig is in Aziatische landen die van dieren houden. En honden in het bijzonder.