Oud maar goud: hier zijn enkele van de oudste wezens die vandaag op aarde leven
Wanneer we in tussenpozen denken zoals miljoenen of miljarden jaren, is het moeilijk voor ons verstand om te begrijpen hoe lang de betreffende periode is.
Door onze tijden met anderen te relateren, zijn we bijna geschokt door het kleine deel dat ons bestaan vertegenwoordigt.
Als ze hetzelfde zouden kunnen denken, zouden de 9 wezens die we je nu presenteren het absoluut niet eens zijn. De reden? Dat is snel gezegd: dit zijn enkele van de oudste levende wezens die we kennen op onze planeet. Soorten, organismen, dieren die al heel lang bestaan.
Natuurlijk kunnen ze in enig detail zijn veranderd, maar één ding is zeker: ze zien er bijna net zo uit als hun fossielen en zullen nog lang blijven bestaan. Veel plezier met het ontdekken ervan en... jezelf een beetje jonger te voelen!
via Sciencefocus.com
1. Sponsdieren
Deze organismen verschenen 580 miljoen jaar geleden op aarde, toen het dierenleven net begonnen was. Talrijke fossielen van deze wezens zijn gevonden in Australië, China en Mongolië.
2. Cyanobacteriën
Wie weet hoe het aardse tafereel er voor deze organismen uitzag toen ze jong waren! Cyanobacteriën, of blauw-groene algen, dateren van 3,5 miljard jaar geleden, en gebruiken fotosynthese om energie te creëren. Er wordt aangenomen dat ze van fundamenteel belang zijn om de planeet beter geschikt te maken voor het leven, zoals we dat vandaag kennen.
3. Kwallen
Wie heeft er nog nooit een gezien? Kwallen bevolken de wateren van zeeën en oceanen over de hele wereld, lang voordat we leerden zwemmen! We hebben het over ongeveer 505 miljoen jaar geleden. Bijna volledig samengesteld uit water, zijn ze moeilijk te fossiliseren en maken deel uit van dezelfde dierengroep als koralen en zee-anemonen.
4. De Japanse notenboom
Het is een boom van oosterse oorsprong, bekend om zijn energetische en antioxiderende eigenschappen. Misschien weet niet iedereen echter dat deze naaktzadige dateert van 270 miljoen jaar geleden, om precies te zijn uit de Perm-periode, en heeft een paar soorten overleefd na opeenvolgende geologische catastrofes. Het uitsterven van de dinosaurussen, die de zaden van deze fascinerende boom verspreidden, heeft waarschijnlijk bijgedragen tot de vermindering ervan.
5. De hoefijzerkrab
Ze worden beschouwd als echte "levende fossielen", die teruggaan tot 450 miljoen jaar geleden. Ze leven in ondiepe oceaanwateren, met zachte, zanderige of modderige bodems. Het risico van uitsterven voor deze dieren is hoog, vanwege de vernietiging van hun natuurlijke habitats.
6. De coelacanth
Coelacanthen zijn een zeldzame orde van vissen op aarde gedurende 400 miljoen jaar. Vanwege sommige kenmerken zijn ze meer vergelijkbaar met reptielen en zoogdieren dan met gewone vissen. Ze vertegenwoordigen de oudste bekende evolutielijn van waterdieren en men geloofde dat ze uitgestorven waren tot de twintigste eeuw, toen verschillende levende exemplaren werden gevangen en ontdekt.
7. De Nautilus
Hier is nog een "levende fossiel", relatief "jonger" dan de anderen. Er wordt geschat dat dit weekdier met de suggestieve naam dat in het Grieks "zeeman" betekent, ongeveer 235 miljoen jaar op de planeet aanwezig is. Het wordt tegenwoordig gevonden in sommige delen van de Stille Oceaan en leeft op de diepe hellingen van koraalriffen.
8. De steur
De veranderingen die deze vissen hebben ondergaan in vergelijking met wat ze 200 miljoen jaar geleden waren, zijn echt minimaal. Hun evolutie is daarom traag verlopen, mede dankzij de weerstand die ze hebben voor verschillende temperaturen en het zoutgehalte van het water.
9. De Martialis Heureka mier
Michael Branstetter/ Wikimedia
Als we het vergelijken met andere levende wezens, is deze mier echt "jong", met zijn 100 miljoen jaar. Het is echter zeer zeldzaam en wordt beschouwd als een van de oudste levende wezens in de familie van de beroemde insecten. Sommige exemplaren zijn gevonden in het Amazonegebied en leven over het algemeen onder de grond.