Het "echte" monster van Loch Ness werd op Antarctica gevonden: een fossiel van 70 miljoen jaar geleden met een enorme omvang
Een enorm waterdier dat van zo'n 70 miljoen jaar geleden dateert, en meer dan 12 meter lang en 15 ton zwaar is. Nee, we beschrijven geen monster uit een science fiction-film, maar de resultaten van een nogal bijzondere vondst op Antarctica.
Paleontologen beweren dat ze het skelet van een wezen hebben gevonden dat veel lijkt op wat we hebben beschreven. Vanzelfsprekend konden de onderzoekers, toen de ontdekking plaatsvond, het mysterieuze wezen verklaren en identificeren. Het fossiel dat op Antarctica werd gevonden deed ons echter onmiddellijk denken aan een legendarische oorsprong.
Wie heeft nog nooit van het monster van Loch Ness gehoord? Ook wel Nessie genoemd, heeft dit schepsel al eeuwen legenden, verhalen en zelfs vermeende waarnemingen aangetrokken, die het Schotse meer beroemd hebben gemaakt waarin het zich zou verbergen.
Maar wat heeft Nessie te maken met de ontdekking op Antarctica? Meer dan we misschien denken. Het fossiel zou namelijk behoren tot een elasmosaurus, een dinosaurus met een lange nek en staart en een klein hoofd, een bekwame zwemmer die van tijd tot tijd “op adem wilde komen“ door zijn hoofd uit het water te steken.
Als je aan de legendes en (nep) afbeeldingen van het monster van Loch Ness denkt, ben je op het goede pad, omdat de elasmosaurus, die mogelijk voor een onbekende periode na het verdwijnen van de dinosaurussen wist te overleven, het mysterieuze wezen zou identificeren dat al eeuwenlang wordt het beschouwd als “inwoner” van het fascinerende Schotse meer.
De legendarische Nessie is volgens verhalen en “reconstructies” verbonden met een sauropoda die in het verleden heeft bestaan. Deze groep dinosaurussen, die de voorkeur gaven aan aquatische omgevingen, zou de vermeende fysieke kenmerken van het monster weerspiegelen.
Nu weten we het: hoewel het misschien voor sommigen moeilijk te accepteren is gezien de charme van de legende, bestaat het monster van Loch Ness niet. Als we het echter een esthetische en historische connotatie zouden geven, zouden we het gemakkelijk kunnen identificeren met de figuur van een elasmosaurus!