Als je een brein wilt hebben dat altijd jong en actief is, zijn hier 8 voedingsmiddelen die je niet mag verwaarlozen
Stel je een menselijk lichaam zonder hersenen voor. Wat zou het zijn? Alleen een verzameling organen zonder gedachten, ziel, gevoelens en motoriek. Het brein is de motor van waaruit elke prikkel, elk gebaar, elke emotie begint. Om een technische term te gebruiken, is het net als een "besturingseenheid".
Natuurlijk bestaat het lichaam uit vele andere delen, organen en kenmerken die het bijzonder maken en in staat stellen om een enorme verscheidenheid aan acties uit te voeren, maar zonder twijfel speelt het brein een fundamentele en ondersteunende rol. Daarom is het essentieel om het gezond te houden op de meest effectieve manieren.
Gezond eten betekent niet alleen het verliezen van extra kilo’s of het streven naar een aangename fysieke verschijning, maar het moet ook, en noodzakelijkerwijs, de inname van voedingsmiddelen omvatten die onze hersenen kunnen helpen op hun best te werken.De voedingsmiddelen die ons hierbij een handje helpen, zijn antioxidanten en omega 3, stoffen in verschillende voedingsmiddelen die de veroudering van de cellen letterlijk vertragen.
Hebben we je nieuwsgierigheid gewekt? Laten we eens kijken wat de voedingsmiddelen zijn die helpen de hersenen jong en functioneel te houden!
1. Vette vis
Dat klopt: om rijk te zijn aan omega-3 en antioxidanten, hoeft de vis niet mager te zijn! Je weet het waarschijnlijk wel, maar het is de moeite waard om te herhalen: vissen zoals tonijn, zalm, haring, makreel, sardines zijn de rijkste in nuttige en waardevolle stoffen om onze cellen jong te houden en de neuronen te beschermen tegen achteruitgang.
2. Rode vruchten
In dit geval, om ons welzijn te helpen, zijn stoffen genaamd anthocyanins, flavonoïden die, naast het kleuren van blauwe bessen, frambozen, aardbeien met intense kleuren, de bloedvaten versterken, oxidatie tegengaan en helpen de herinnering levend te houden.
3. Gedroogd fruit
Eén of meer noten per dag helpen je jong te blijven, te beginnen met het brein. Samen met hazelnoten, pinda's, amandelen of pistachenoten, vermindert gedroogd fruit de vorming van vrije radicalen en integreert het vitamines, antioxidanten en omega 3. Probeer het maar!
4. Chocolade... maar alleen puur!
Misschien houden de liefhebbers van melkchocolade of witte chocolade er niet van. Het is de pure chocolade die ons lichaam goed doet, en hoe bitterder het is, hoe gezonder. Als je de grootste voordelen wilt halen uit de flavonoïden die het bevat, moet je kiezen voor pure chocolade met de hoogste concentratie cacao, een voedingsmiddel dat de bloedstroom naar de hersenen bevordert, het geheugen stimuleert en je sneller iets doet leren.
5. Koffie
Misschien had je hem hier niet verwacht. En toch, zonder te overdrijven, stimuleert de cafeïne in een van de populairste drankjes van de planeet de hersenen om informatie te verwerken en de cognitieve achteruitgang te vertragen, en het blokkeert de productie van adenosine, een stof die slaperigheid veroorzaakt.
6. Eieren
Zou je verrast zijn om eieren te vinden in een lijst met gezonde voedingsmiddelen? Hoewel het waar is dat ze veel calorieën bevatten en het cholesterol kunnen verhogen, zijn eieren ook erg nuttig voor de gezondheid. De B-vitamines, de voedingsstoffen en antioxidanten die ze bevatten, beschermen je hersenen en helpen je gezond te blijven.
7. Broccoli
Niet iedereen zal ervan houden, en de geur die ze tijdens het koken verspreiden, helpt niet. Broccoli geeft echter, samen met koolrapen, kool, bloemkool en spruitjes, veel stoffen vrij die de celoxidatie bestrijden en fundamentele hulp bieden om de hersenen te "verjongen".
8. Sojabonen
Ook in het geval van soja zijn vooral flavonoïden en polyfenolen essentieel voor het fysieke en cerebrale welzijn. Deze stoffen vertragen de cognitieve achteruitgang, voorkomen verslechtering van de cellen en helpen het geheugen en de redenering actief te houden.
Source:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276978/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28527220
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/