De Kaizen methode, de Japanse filosofie die je leert je leven te verbeteren in 3 eenvoudige stappen

Janine image
door Janine

25 Juli 2019

De Kaizen methode, de Japanse filosofie die je leert je leven te verbeteren in 3 eenvoudige stappen

Stap voor stap kom je heel, heel ver. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een banale manier van zeggen, maar ook een principe dat moeilijk toe te passen is in een samenleving met steeds hectischer ritmes die toegewijd zijn aan de productiviteit waarin we elke dag leven.

Maar dit is niet helemaal het geval. En om ons dit te helpen begrijpen is er een fascinerende Japanse filosofische methode, in eerste instantie ontstaan voor bedrijven, maar ook zonder problemen toepasbaar in de privésfeer.

Het heet Kaizen en de oorsprong ervan dateert uit de tweede naoorlogse periode. Laten we eens kijken wat het ons leert en hoe het ons leven kan veranderen.

via Techtarget

Humanoid one/Wikimedia

Humanoid one/Wikimedia

Na 1945 was Japan een land verwoest door conflicten en twee atoombommen. Herbouwen, opnieuw beginnen en naar de toekomst kijken bleken bijna onmogelijke uitdagingen. Door de Kaizen methode echter tot een grondbeginsel van bedrijfseconomische strategieën te maken, zijn de Japanners erin geslaagd om geweldige resultaten te bereiken, langzaam maar constant.

Hoe? Kaizen betekent "ten goede veranderen", en wordt bereikt door kleine stappen te zetten. Ongeacht het probleem dat we willen aanpakken, dat ons raakt en ons zorgen baart omdat het onoplosbaar lijkt, is het eerste punt altijd hetzelfde: beginnen. En om het op de juiste manier te doen, moet je jezelf een aantal vragen stellen, redeneren en je met jezelf confronteren.

De eerste stap moet noodzakelijkerwijs klein en bijna banaal zijn, maar moet voldoening geven. Als het ons niet bevalt, zullen we een ander moeten heroverwegen; als het in plaats daarvan nuttig en haalbaar wordt, is het mogelijk om naar de tweede over te gaan. Als we bijvoorbeeld willen stoppen met het eten van een bepaald voedsel of minder willen eten, kan de truc zijn om iets weg te gooien, nog voordat we beginnen te eten. Het aan het einde van de maaltijd weggooien zou veel ingewikkelder zijn!

Pranjal kukreja/Wikimedia

Pranjal kukreja/Wikimedia

Robert Maurer, psycholoog en docent aan de Universiteit van Los Angeles, heeft de Kaizen methode op een moderne manier opnieuw geïnterpreteerd, waardoor deze bruikbaar is in ons dagelijks, privé- en beroepsleven. Volgens hem zijn er drie fundamentele punten om van te profiteren:

1. Bepaal waar tijd en energie zijn verspild - Het verminderen van verspilling en onnodige activiteiten is een eerste stap naar succes, niet alleen op het werk. Bij het bijhouden van de activiteiten die we doen, moeten we de balans opmaken van de activiteiten die moeten worden geëlimineerd, waardoor het verliezen van aandacht wordt vermeden.

2. Vraag jezelf af wat je kunt doen om productiever en efficiënter te zijn - Vaststellen wat we kunnen verbeteren is van fundamenteel belang. We moeten niet ongeduldig zijn om resultaten te zien, maar om geleidelijk, in de loop van de tijd, verbeteringen te krijgen door schijnbaar onbeduidende stappen, maar die geleidelijk aan steeds belangrijker zullen worden.

3. Besteed tijd aan het onderzoeken van wat er goed gaat en wat er mis is - Om de Kaizen methode te laten werken, is het absoluut de moeite waard om erover na te denken. Deze handeling, die we vaak verwaarlozen wegens gebrek aan tijd en zin, dient in plaats daarvan om ons beter te laten begrijpen hoe de dingen gaan, vooral als we denken dat er problemen zijn.

Johannes Vietze/Wikimedia

Johannes Vietze/Wikimedia

Ons dagelijkse leven in kleine stapjes verbeteren is niet onmogelijk. Natuurlijk zijn deze maatregelen misschien niet altijd gemakkelijk in praktijk te brengen, maar met wat moeite en vooral met kalmte en aandacht kun je echt ver komen. Dat zegt de Japanse filosofie!

Source:

https://www.scienceofexcellence.com/