Eenmaal gebruikt, lost deze speciale zak op in water en wordt voedsel voor vissen

Janine image
door Janine

27 Juli 2019

Eenmaal gebruikt, lost deze speciale zak op in water en wordt voedsel voor vissen

Het lijkt soms te eenvoudig, maar in wezen kan het probleem van plasticvervuiling in de zeeën en wateren van onze planeet worden samengevat in een eenvoudige, schadelijke “cyclus” die van mens naar water gaat en grotendeels in de maag van de waterdieren komt, die wij weer eten.

Vissen en andere organismen betalen de prijs op een directe manier van wat mensen produceren, niet goed recyclen en het in meren, rivieren en zeeën terecht laten komen. En het probleem is dat deze "cyclus" ons uiteindelijk ook schaadt.

Over dit onderwerp wordt het bewustzijn steeds sterker: er zijn veel mensen op de wereld die zich realiseren hoe dringend concrete acties zijn. Onder deze zijn er enkele die echt lovenswaardige initiatieven hebben die het verdienen om benadrukt te worden. Het groene idee van de Indonesische bioloog Kevin Kumala is zo'n geval.

via Avani eco

Na jaren in de Verenigde Staten te hebben doorgebracht, is Kumala terug in Bali, zijn thuisland. Hier heeft de situatie van plasticvervuiling in de zeeën hem zo geschokt dat het hem aanmoedigde om met zijn bedrijf, Avani eco, na te denken over de productie van innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen.

We hebben het over I am not plastic, een zak gemaakt van cassave, een plant die overvloedig groeit in gebieden in Zuidoost-Azië. Zoals vaak gebeurt in deze gevallen, zijn eco-duurzame uitvindingen bedoeld om alledaagse voorwerpen te vervangen, en tassen behoren tot de belangrijkste.

Maar de tassen ontworpen door Kumala gaan verder. In feite zijn ze niet beperkt tot het produceren zonder het gebruik van aardolie, maar ze dienen ook als voeding voor vissen en mensen. Je leest het goed: omdat ze gemakkelijk afbreekbaar en composteerbaar zijn, kunnen deze zakken zonder problemen in de maag van de vis worden verteerd.

Facebook

Facebook

Het product zorgde voor opschudding, niet alleen vanwege de prijs (het kost weinig meer dan een normale traditionele plastic zak), maar ook omdat Kevin Kumala zelf aantoonde dat I am not plastic, in contact met water, smelt en letterlijk gedronken kan worden.

Doorgaan met dit soort projecten betekent het welzijn van onze planeet ter harte nemen, die steeds vermoeider en kapot gemaakt wordt door de verwaarlozing van de mens. Het specifieke geval van Indonesië - waar ongeveer 3,2 miljoen ton plastic in zeeën en aan de kust terechtkomt - is niet de enige noodsituatie. Het probleem wordt wereldwijd steeds groter, en elke kleine stap is nuttig om een betere toekomst op te bouwen.