Het planten van een miljard hectare bomen kan het broeikaseffect "onschadelijk maken"
Het is eenvoudig te constateren hoe de temperatuur wereldwijd sterk stijgt. Er is berekend dat, vergeleken met de pre-industriële periode, de temperatuur is toegenomen met maar liefst 1,37°C op het land en met 0,73°C op zee. En dit cijfer is voorbestemd om verder te stijgen: in 2030 zouden we gemakkelijk 1,5°C kunnen overschrijden.
De klimaatcrisis lijkt niet te stoppen. Een aantal wetenschappers hebben echter een eerste oplossing gevonden: 1 miljard hectare nieuwe bomen planten.
via Science daily
Thomas Ward Crowther en Jean-François Bastin, onderzoekers en ecologen van de ETH Zürich, analyseerden ongeveer 80.000 satellietfoto's om gebieden te identificeren waar nieuwe bomen kunnen worden geplant en hebben ontdekt dat de aarde minstens 900 miljoen hectare nieuwe planten kan huisvesten zonder stedelijke gebieden of bossen te beïnvloeden.
Volgens de twee onderzoekers zou 1 miljard hectare nieuwe bomen kunnen zorgen voor het opvangen van ongeveer 205 gigaton koolstofdioxide, wat het equivalent is van de vervuiling die geproduceerd is in 2018. Dit zou de vervuiling onder controle houden en de mogelijkheid bieden om de verhoging van temperaturen te beperken, door het in de hele 21e eeuw op ongeveer 1,5°C te houden. Volgens Crowther en Bastin zou zo'n project ongeveer 260 miljard euro kosten.
Aan de andere kant zei Greg Asner, professor aan de Arizona State University van Tempe, dat het planten van nieuwe bomen niet alleen nuttig zal zijn tegen vervuiling, maar het zal ook een uitstekend afschrikmiddel zijn tegen bodemerosie, evenals een goede manier om schoner water te krijgen.
Laura Duncanson, professor aan de afdeling Geografische Wetenschappen aan de Universiteit van Maryland College Park, beweerde dat de NASA op het punt staat het Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) -project aan boord van het internationale ruimtestation ISS te voltooien. Hierdoor is het mogelijk om 3D-kaarten met hoge resolutie van de bossen van de aarde te maken, waarbij elke boom wordt geanalyseerd van het gebladerte tot de wortels. Dankzij GEDI kunnen we precies inschatten hoeveel kooldioxide de aardse bossen kunnen absorberen.
We weten op dit moment nog niet wat we kunnen verwachten van de realisatie van het project van Crowther en Bastin. Wat zeker is, is dat we tijdig in actie moeten komen, als we onze planeet willen redden!
Source:
- https://gedi.umd.edu/
- https://asunow.asu.edu/20190419-global-engagement-asu-100-billion-dollar-solution-save-earth
- https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190704191350.htm