Dit Duitse bedrijf maakt van koffiedik stevige koppen die herbruikbaar en 100% milieuvriendelijk zijn
Meststoffen, deodoranten, anti-insectenmiddelen, kleurstoffen of "voorspellers" van de toekomst. We hebben het hier niet over "magische'" voorwerpen, maar gewoon over koffiedik, datgene wat overblijft nadat je het meest gedronken drankje ter wereld ophebt.
Los van de esoterische aspecten is het hergebruiken van koffiedik in praktische zin echt en tastbaar. Denk alleen al aan de hoeveelheid koffie die we elke dag drinken en dan besef je tegelijkertijd hoeveel koffiedik er wordt weggegooid of grotendeels niet gebruikt wordt. Dit was het startpunt van een geniaal idee van een bedrijf in Berlijn. Ze vroegen zich af of die beruchte "resten" konden worden gebruikt om de aarde een handje te helpen.
via Kaffeeform.de
Het probleem van plastic dat zeeën, rivieren en meren vervuilt is steeds meer aan de orde van de dag, en dat gevaar lijkt alleen maar toe te nemen. Met de dag wordt de situatie er erger op. Men moet zich steeds meer bewust hiervan worden om de rampzalige effecten van plastic afval in onder andere zeeën in te dammen.
Vanuit dit bewustwordingsproces is de Duitse startup Kaffeeform ontstaan. Dit bedrijf wil een nieuw leven geven aan de vele koppen koffie die elke dag worden gedronken. Directeur Julian Lechner heeft samen met zijn team een manier gevonden om koffiedik te recyclen en er grote en kleine kopjes van te maken die 100% milieuvriendelijk zijn.
Samen met Crow Cycle Courier Collective, een andere startup, wordt er per dag ongeveer 110 kilo koffiedik verzameld. Dit wordt dan weer gereinigd, gedroogd en vermengd met plantenvezels, natuurlijke harsen en beukenhoutkorrels. Onder druk en hitte kunnen er met 6 koppen van deze "resten" een nieuwe kop en schotel worden gemaakt!
Het spreekt voor zich dat de eindproducten volledig biologisch afbreekbaar zijn en herbruikbaar. Espresso, cappucino, melk... je kunt alles in de kopjes van Kaffeeform stoppen en ze zijn er in verschillende maten. Ze zijn licht, stevig, ze kunnen in de vaatwasser en ruiken een beetje naar koffie.
Mensen waren meteen nieuwsgierig naar en geïnteresseerd in het idee van dit Duitse bedrijf, zo erg zelfs dat al 20 koffietentjes in Berlijn deze originele groene producten gebruiken.
Het doel van Lechner en zijn kompanen gaat verder dan "eenvoudige" kopjes. Het bedrijf denkt eraan om de recycleprocedures die het heeft ook uit te breiden naar andere alledaagse gebruiksvoorwerpen en meubels. Dit zijn kleine maar toch grote stappen de toekomst in, die duurzaam is, waarin we bewuster zijn en daarvoor beginnen we bij afvalproducten... maar op het eerste oog lijkt dat slechts afval.