Werknemers naar huis sturen als het kwik boven de 30 °C stijgt: dit voorstel van Britse vakbonden zorgt voor de nodige gespreksstof

door Skip

01 Augustus 2019

Werknemers naar huis sturen als het kwik boven de 30 °C stijgt: dit voorstel van Britse vakbonden zorgt voor de nodige gespreksstof

De zomer van 2019 zal worden herinnerd als een van de warmste in de laatste decennia. Door de hoge temperaturen, die zo'n beetje in heel de wereld ruim boven de seizoensgemiddelden uitkomen, zoeken veel grote landen op deze aardbol naar manieren om de dagelijkse taken minder zwaar te maken. Taken die echt moeilijk uit te voeren zijn in een klimaat dat nauwelijks gunstig is voor het menselijk lichaam. Bij de Britse Trade Union kwamen ze op een geniale oplossing die uitkomst bood. In heel de wereld praten mensen er nu al enthousiast over.

via The Independent

Geograph UK

Geograph UK

De Engelse Trade Union (het congres van vakbonden), is bezig met een campagne op te zetten waar men zich ervoor inzet dat het gerechtvaardigd is het werk neer te leggen als de temperatuur op het werk 30 °C of hoger is. Dat geldt dan met name voor zware beroepen, het soort werk dat echt heel moeilijk is vol te houden onder ongunstige en vermoeiende omstandigheden. Op dit moment is het zo, tenminste in het Verenigd Koninkrijk dan, dat er wettelijk geen maximum- of minimumtemperatuur is die aangehouden moet worden binnen op werklocaties. De Engelse minister van Volksgezondheid en Veiligheid heeft echter een lijst met maatregelen in omloop gebracht die directeuren van bedrijven moeten volgen in het geval dat werknemers last hebben van de hoge temperatuur binnen:

  • Flexibel werken mogelijk maken: door het personeel de mogelijkheid te geven eerder te beginnen of langer te blijven kunnen zij de onprettige omstandigheden vermijden die er zijn tijdens het drukste moment, wanneer het doorgaans dus ook het warmst is. Leidinggevenden zouden waar mogelijk, werknemers ook vanuit huis moeten kunnen laten werken.
  • Werkplekken koel houden: door middel van enkele simpele stappen kunnen werkplekken koeler gehouden worden zoals: de mogelijkheid om ramen te openen, gebruik te maken van ventilators, werknemers niet naast ramen te laten werken of naast warmtebronnen en ventilatie of airconditioning te installeren.

Heather Kennedy/Flickr

Heather Kennedy/Flickr

  • Minder strikte dresscode voor op het werk: werknemers stimuleren zich meer casual te kleden dan gebruikelijk, dus geen jasjes en stropdassen maar juist kleding die losjes zit. Dat helpt hen om het hoofd koel te houden.
  • Ervoor zorgen dat het personeel zich op zijn gemak blijft voelen: door werknemers aan te bieden dat ze regelmatig pauze kunnen nemen en doordat er een hele trits aan verkoelende drankjes klaarstaan blijven ze fris en fruitig.
  • In dialoog gaan met het personeel: zij zullen zelf ook wel zo hun ideeën hebben over hoe de extreme hitte zo goed mogelijk het hoofd kan worden geboden. Hun mening telt zeker mee in het eindresultaat.

Tenminste geven ze zich in Groot-Brittannië niet over aan de recordtemperatuur van zomer 2019 en nemen ze maatregelen en tegenmaatregelen waarin redelijke werktijden en werkgewoonten wettelijk zijn gewaarborgd. Wanneer volgt de rest van de wereld?

Bronnen: