Veertigduizend liter diesel komt in Patagonië in zee terecht, in een van 's werelds ongereptste gebieden

door Skip

05 Augustus 2019

Veertigduizend liter diesel komt in Patagonië in zee terecht, in een van 's werelds ongereptste gebieden

Denk je aan Patagonië dan denk je aan prachtige uitzichten, plekken die zich op de rand van de wereld bevinden. Waar de rol van de natuur zo groot is dat je er versteld van staat.

IJs, rotsen, zeeën vulkanen en en eindeloze vergezichten op de grens met de Zuidpool. Dat is Patagonië, een soort van "wereld op zich" die plaats biedt aan een biodiversiteit die uniek is in heel de wereld.

Helaas moeten we het weer eens hebben over hoeveel schade er door activiteiten van de mens en de weinige aandacht voor de natuur, kan ontstaan op plekken die zo belangrijk zijn voor het evenwicht in het milieu op aarde. Nu is het 't zuidelijkste gelegen deel van het Amerikaanse continent dat het moet ontgelden.

via The Guardian

SAFETY4SEA/Facebook

SAFETY4SEA/Facebook

In het Chileense deel van Patagonië kwam ruim veertigduizend liter dieselolie in zee terecht. Dat bevestigt de Chileense marine die details heeft gegeven over het incident. Het lekken van brandstof zou zijn veroorzaakt door het onshore platform van het mijnbouwbedrijf CAP op het eiland Guarello.

Het eiland is echt een natuurparadijs. Het bevindt zich op circa 250 kilometer ten westen van de stad Puerto Natales in een van de meest ongerepte en in intact gebleven gebieden; niet alleen van Chili maar ook van de hele wereld.

Het spreekt dus voor zich dat dit geen kleinschalige milieuramp is. Door het lekken van dieselolie dreigt er schade voor de gehele lokale omgeving die, zo is eerder gebleken uit soortgelijke situaties, niet binnen korte tijd weer hersteld zal zijn.

Patagonia/Facebook

Patagonia/Facebook

Er is meteen begonnen met het terughalen van het gelekte materiaal en lukt het, zij het dan wel langzaam, dit op een plek te houden. Maar er zijn genoeg moeilijkheden. De sterke wind stuwt de dieselolievlek de zee in waardoor het afvoeren ervan moeilijker wordt. Lokale autoriteiten zijn een onderzoek gestart waar precies uit zal moeten blijken wat de oorzaken zijn van de ramp.

Er zijn naast schepen en bergingsmaterieel ook marinebiologen ter plaatse die zorgvuldig kijken naar de schade die het ecosysteem in zee heeft opgelopen.

RT en Español/YouTube

RT en Español/YouTube

"Door deze olievlek snel onder controle te hebben kunnen we zoveel mogelijk de habitat proberen te redden. De situatie is zeer ernstig omdat dolfijnen en walvissen er direct onder zouden kunnen lijden: ze komen dan namelijk niet door de laag brandstof heen aan de oppervlakte en ze kunnen dan niet ademen" aldus Matias Asun, directeur Greenpeace in Chili.

In deze toch al kritieke situatie is het alleen maar hopen dat deze snel onder controle is. Tegelijkertijd rijst echter de vraag of de mens ooit zal leren van zijn fouten, dat hij niet de hoofdoorzaak moet zijn van de vernieling van het unieke milieu dat hem een plaats biedt.