Zwaartekracht? Nee bedankt. Op deze 8 plaatsen in de wereld lijkt de wet van Newton niet te bestaan
De wet van de zwaartekracht stelt dat twee massa's elkaar aantrekken met een kracht die direct evenredig is tot het product van deze massa's. Deze kracht is omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tussen deze massa's. Dit is de natuurkundewet die door Isaac Newton is ontdekt in het jaar 1687.
Op dit principe zijn alle prototypes vliegtuigen gebaseerd. Het is een van die opvattingen die we hebben over deze wereld om ons heen en die onontbeerlijk is. Maar toch zijn er plekken op aarde waar die wet niet van kracht lijkt te zijn!
1. De Hooverdam in Arizona en Nevada (Verenigde Staten)
De Hooverdam is 210 meter hoog en vooral beroemd om het vreemde verschijnsel dat de dam anders maakt dan alle anderen. Als je namelijk helemaal boven aan de dam staat moet je wat water of een klein voorwerp naar beneden gooien. Dit stijgt eerder dan dat het naar beneden valt langs de betonnen muur. Dat komt door lucht die van onder aan de dam naarboven stroomt.
2. De Aragats (Armenië)
De berg Aragats is 4000 meter hoog en is daarmee de hoogste berg in Armenië. Hij werd beroemd omdat de zwaartekracht daar andersom werkt. Als je bijvoorbeeld de motor van je auto afzet op de berghelling dan zie je dat de auto langzaam weer terug de berg opgaat. Menig toerist raakte betoverd door door dit ongelofelijke verschijnsel.
3. De Hayfield-waterval (Engeland)
De Hayfield-waterval is 24 meter hoog. Hij is beroemd omdat het de enige waterval is waar water dat op de rots valt weer terug naarboven gaat. Dit unieke effect van deze beroemde Engelse bezienswaardigheid komt door de zware windstoten in de regio.
4. Devils Tower, Wyoming (Verenigde Staten)
De Devils Tower is een rotsformatie die slechts 390 meter hoog is. Toch rust er wel degelijk een vloek op de berg want iedere klimmer die de top wilde bereiken heeft zijn poging al na enkele meters op moeten geven of moesten met hulp weer naar beneden worden gebracht.
5. Deze mysterieuze weg op Jeju in Zuid-Korea
Op het eiland Jeju voor Zuid-Korea is er een weg waar alles dat rond is zoals: ballen, blikjes, flessen, naar boven rolt. Er is geen enkele verklaring voor waarom dit gebeurt en de plaatselijke overheid heeft hier flink van gebruik gemaakt om het toerisme te bevorderen.
6. De Gouden Rots in Myanmar
Deze pagode is gebouwd op een rots die bedekt is met goud. Het rotsblok dat zich op 15 meter hoogte bevindt is al meer dan 2500 jaar in balans. Boeddha gaf een plukje van zijn haar aan de kluizenaar Taik Tha die hem in de pagode moest leggen. Sindsdien behoedt het plukje haar de rots voor omvallen.
7. De steen in Tandil Argentinië
De Davascosteen in de Argentijnse stad Tandil is niet meer. Het was een enorm rotsblok van circa 300 ton die bovenaan een berg bungelde. Het gevaarte bungelde er duizenden jaren lang totdat het viel in 1912. Nu is er een reproductie voor in de plaats gekomen.
8. De "Oregon Vortex" (Verenigde Staten)
In Oregon is een plek waar vreemde dingen gebeuren. Het gebied is sinds 1930 een toeristenbestemming. In de omgeving daar vinden uiterst vreemde fenomenen plaats. Kompassen raken in de waar, bezems staan zonder hulp rechtop, mensen kunnen niet rectop blijven staan, voorwerpen gaan vanuit zichzelf rollen over de vloer. Bij de indianen was dit gebied al bekend en en noemden dit Verboden Grond.