Een 17-jarige student heeft ontdekt hoe je met magneten microplastics uit water kan verwijderen
Rond 2017 brachten wetenschappers mensen in de wereld op de hoogte van een wijdverspreid fenomeen dat moeilijk is op te lossen: microplastics (dat zijn dus heel erg kleine plastic stukjes). Deze zijn in alle uithoeken van de wereld terecht gekomen, zelfs op ons bord (want de dieren die wij eten krijgen ze ook binnen). Het zit zelfs in het water dat we drinken. Er zijn al veel rapporten waarin alarm wordt geslagen over dit probleem. Naar schattingen zouden er tussen de 15 en 51 miljard van deze hele kleine stukjes plastic door de wereld verspreid liggen. Het totale gewicht hiervan bedraagt tussen de 93 duizend en de 236 duizend ton.
Op basis van de voorstellen die er zijn kan het twee kanten opgaan: enerzijds kan er worden geprobeerd de productie van microplastics te verminderen. Dat doen we door minder plastic te produceren, te gebruiken en plastic minder te verspreiden. Anderzijds wordt er naar manieren gezocht om de al aanwezige deeltjes in het milieu te isoleren en te verwijderen. Zo richten ze zo min mogelijk schade aan.
In de oplossing van de Ierse student Fionn Ferreira wordt er uitgegaan van de beide benaderingen. Hij heeft een manier bedacht waarop microplastics gefilterd kunnen worden met behulp van ferrofluïden, dat zijn samengestelde stoffen die bestaan uit magnetische nanodeeltjes die zweven in een transportvloeistof. Deze niet-giftige vloeistoffen hebben de eigenschap om te reageren op magneten en vooral te reageren op microplastics. Zijn experimenten zijn gepresenteerd tijdens de Google Science Fair 2019 en hij kreeg er de hoofdprijs voor. In deze experimenten heeft hij met succes 10 verschillende soorten van microplastics kunnen isoleren en verzamelen.
(op het volgende plaatje zie je de stappen, klik op de link eronder om de video te bekijken)
Door vooraf aan de behandeling het gehalte microplastics te meten en ook erna heeft hij een afname vastgesteld van 85% van alle plasticsoorten. Uitzondering hierop is polypropyleen, dit was "slechts" afgenomen met 80%.
Zijn methode viel meteen op in onderzoekscentra in heel de wereld. Het kan worden gebruikt om vervuild water mee te zuiveren, maar het kan ook worden toegepast in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Zo kunnen de microplastics tegen worden gehouden voordat ze in rivieren en zeeën terecht zouden komen. Dit zou dan betekenen dat je het probleem bij de wortel aanpakt.
Het is te hopen dat dit ingenieuze idee snel in de praktijk kan worden gebracht.
Bron:
- https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/10/12/124006
- https://www.fionnferreira.com/2018/06/schull-student-fionn-ferreria-zaps.html
- https://www.thetimes.co.uk/article/schull-student-fionn-ferreria