Van 1960 tot heden is het textielafval met 811% toegenomen: zo vernietigt goedkope mode de planeet
In de afgelopen decennia zijn we getuige geweest van een geleidelijke prijsverlaging in de kledingsector, dankzij grootschalige industriële productie met goedkope arbeidskrachten en materialen van slechte kwaliteit. Als enerzijds voor winkelliefhebbers deze neiging om kledingartikelen als wegwerpaccessoires te beschouwen fantastisch kan zijn, is het dat zeker niet voor onze planeet, die te maken heeft met de delicate kwestie van afvalverwerking, die al op instorten staat.
De textielmarkt produceert een grote hoeveelheid afgedankte kleding die moet worden weggegooid. Elk jaar belanden 12 miljoen kledingstukken in verbrandingsovens, dat is een paar duizend ton, met een aanzienlijke impact op de CO2-uitstoot en dus op het broeikaseffect.
Elk jaar produceert de textielindustrie 62 miljoen ton kleding (150 miljoen kledingstukken), waarvan een derde wordt verkocht door goedkope ketens. En raad eens, 50% van deze laatste belandt in minder dan een jaar in de vuilnisbak.
Aan dit drama worden vervolgens andere aspecten toegevoegd die niet minder belangrijk zijn. Er is de kwestie van de zoektocht naar goedkope arbeid, die een uitbuitingsmarkt voedt, vooral tegen vrouwen en kinderen; er is sprake van productieprocessen die, om kosten te besparen, moeten proberen de regels van de milieueffecten te omzeilen; of zelfs het probleem van microplastics, die tijdens het wassen voornamelijk loskomen van kleding van lage kwaliteit en via de riolen de rivieren en zeeën bereiken.
Kortom, zelfs als sommige merken deze benadering van wegwerpmode langzaam ter discussie stellen, is de situatie al vele jaren uit de hand gelopen en zijn de remedies volledig ontoereikend. Een goed uitgangspunt zou zeker zijn om te werken aan het geweten van de consument en het bewustzijn hierover te vergroten.
De volgende keer dat je een kledingstuk van twijfelachtige kwaliteit tegen een spotprijs ziet, weet je dat de prijs die we betalen, in termen van duurzaamheid, bijna niet te overzien is.
Source:
- https://www.epa.gov/facts-and-figures-about-materials-waste-and-recycling
- https://www.xlsemanal.com/actualidad/20160913/cataclismo-la-fast-fashion.html
- https://www.unenvironment.org/es/news-and-stories/reportajes/la-moda-rapida
- https://news.yahoo.com/news/textile-waste-increased-811-since-213003403.html