Vrijwel geen honingoogst in 2019 in Italië, en de schuld ligt bij de klimaatverandering
2019 zal worden herinnerd als het jaar waarin de door bijen geproduceerde honing voor de productie van groenten en fruit, en zelfs vlees, niet voldoende zal zijn: de inzameling van nectar door kleine en ijverige insecten voor de eerste helft van 2019 is alleen voldoende voor het voortbestaan van bijen, niet voor mensen. Een zorgwekkende balans, omdat het de directe oorzaak is van het steeds toenemender gevaar van klimaatverandering en steeds hogere temperaturen gedurende het jaar in verschillende delen van de planeet Aarde.
via Ansa
De bijen kunnen de benodigde nectar niet verzamelen vanwege de plotselinge temperatuurveranderingen die de eerste 6 maanden van 2019 kenmerkten: van een ongewone hitte gingen we over tot temperaturen onder nul, en daarom heeft de frequente klimaatverandering geleid tot een verandering van de natuurlijke cyclus van de seizoenen; de bezige bijen zijn hier ook de dupe van.
Het alarm voor Italië werd gelanceerd door de boerenorganisatie Coldiretti, die zegt dat de honingoogst, althans voor de laars, in 2019 het nulpunt heeft bereikt: "Producten zoals appels, peren, amandelen, citrusvruchten, perziken, kiwi, kastanjes, kersen, abrikozen, pruimen, meloenen, watermeloenen, tomaten, courgettes, sojabonen en zonnebloemen zijn volledig of gedeeltelijk afhankelijk van bijen voor de productie van fruit, maar bijen zijn ook nuttig voor de productie van vlees met de bestuivende actie die ze uitvoeren met betrekking tot voedergewassen zoals alfalfa en klaver, die essentieel zijn voor grasvelden die zijn bestemd voor landbouwhuisdieren. Zelfs de overgrote meerderheid van zaadgewassen, zoals knoflook, wortel, kool en ui, worden gereproduceerd dankzij bijen."
Het alarm van Coldiretti is vrij duidelijk: ze schatten dat deze voedingsmiddelen het fundamentele element zijn voor de productie van minstens 1/3 van de groente- en fruitproductie die elk jaar in Italië op tafel staat. Een uiterst negatieve balans die ons zou moeten doen nadenken over de dreigende gevaren waaraan ons ecosysteem blootstaat.
Er zijn veel dingen die we in ons dagelijks leven kunnen doen om de ramp te stoppen: we zouden bijvoorbeeld plaatselijke en 100% biologische honing kunnen kopen en de import van verwerkte honing uit Hongarije en China niet ondersteunen (hun export in 2018 bereikte de piek van 27,8 miljoen kilo in Italië), of een bijenkorf in onze tuin plaatsen, door ervoor te zorgen dat deze zeer belangrijke insecten nooit het juiste voedsel missen dat nodig is voor hun (en ons) levensonderhoud.
Source:
- https://www.coldiretti.it/ambiente-e-sviluppo-sostenibile/maltempo-sos-api-raccolta-miele-azzerata
- http://www.ansa.it/canale_terraegusto/notizie/prodotti_tipici/2019/05/18/maltempo-coldiretti-raccolta-miele-praticamente-azzerata