In Siberië is een mysterieus kristal gevonden dat uit de diepe ruimte lijkt te komen

Janine image
door Janine

17 Augustus 2019

In Siberië is een mysterieus kristal gevonden dat uit de diepe ruimte lijkt te komen

Hoe vaak hebben we niet, fantaserend, gedacht aan bepaalde buitenaardse materialen waarmee we ons ruimteschepen en andere gadgets voorstellen die onmogelijk te realiseren zijn met de materialen die we op aarde ter beschikking hebben! Deze ideeën, die we altijd hebben verbannen naar vreemde science fiction-inzichten, lijken reëler dan we denken. In feite werd een materiaal gevonden dat zich nooit op aarde had kunnen vormen!

via Daily Mail UK

James St.John/Wikimedia

James St.John/Wikimedia

In 1985 vonden wetenschappers een deel van een meteoriet die vier en een half miljard jaar geleden werd gevormd. De meteoriet werd khatyrkite genoemd, naar de plaats waar het werd gevonden: het Khatyrka gebergte, langs de Khatyrka-rivier, in Siberië (Rusland).

Het verrassende aan de meteoriet was niet zozeer zijn ouderdom, maar het materiaal dat erin was ingebed en dat quasikristal werd genoemd. Quasikristallen zijn een bepaalde vorm van vaste stof waarin atomen zijn gerangschikt in een deterministische maar niet repetitieve structuur; zijn atomen vormen daarom een geordend maar niet voorspelbaar rooster. De reden waarom dit materiaal quasikristal werd genoemd, ligt in het feit dat, hoewel de kristallen een bepaalde en periodieke structuur hebben (dat wil zeggen dat dit altijd identiek wordt herhaald), de quasikristallen een bepaalde structuur hebben, die niet altijd op dezelfde manier worden herhaald.

Unexplained Mysteries/YouTube

Unexplained Mysteries/YouTube

Paul Steinhardt, theoretisch fysicus aan de Princeton University, bestudeerde quasikristallen gedurende vele jaren in de overtuiging dat het terrestrische producten waren. Na langdurig onderzoek is hij echter tot de conclusie gekomen dat het buitenaards materiaal is dat alleen op het aardoppervlak kan worden gevonden als het van buitenaf naar de aarde wordt getransporteerd. Volgens Boris Shustov, hoofd van het Instituut voor Astronomie van de Russische Academie van Wetenschappen, is het niet ongewoon om op aarde niet-terrestrische materialen te vinden die door asteroïden op onze planeet worden getransporteerd.

Het quasikristal is ook onderzocht door andere wetenschappers, in de hoop andere niet-aardse materialen te vinden. Zoals Chi Ma, directeur van de analytische structuur van de afdeling Geologische en planetaire wetenschappen van het California Institute of Technology (Caltech). Dankzij studies over quasikristallen is de wetenschapper erin geslaagd om maar liefst 35 niet-aardse materialen te identificeren.

Het quasikristal en andere soortgelijke materialen laten ons zien dat het universum niet zo ver weg is als we denken!

Source: