In 2017 viel een radioactieve wolk de Europese hemel binnen, maar niemand heeft erover gesproken
We weten hoe gevaarlijk een kerncentrale kan zijn. Als dit een probleem heeft dat niet op tijd wordt opgelost, bestaat het risico uit een fusie en een daaruit voortvloeiende ramp met onvoorstelbare proporties. Chernobyl (1986) en Fukushima (2011) gaven ons een voorbeeld over de destructiviteit van kernenergie en hun gevolgen zijn nog steeds aanwezig in de getroffen regio's.
Ook in 2017 was er een probleem bij een kerncentrale, maar niemand sprak erover.
via PNAS
Het is 2017 als de centrale van Majak in de Oeral een "klein" probleem heeft. De noodtoestand werd al in 2010 uitgeroepen, maar het complex blijft atoombommen produceren, ondanks het risico van een fusie.
Het probleem bij de energiecentrale wordt steeds groter, maar gelukkig gaat het om een nucleaire nabewerkingsinstallatie en niet om een reactor. Daarom explodeerde het bedieningspaneel niet. Vanwege fabrieksfouten komt er echter een giftige wolk in de atmosfeer terecht die zich verplaatst naar Europese buurlanden: Oekraïne, Bulgarije, Macedonië, Griekenland, Albanië, Italië, Frankrijk en Duitsland. De wolk zal ook Azië, het Arabische schiereiland en zelfs het Caribisch gebied bereiken. Alles in de stilte van de media en de autoriteiten.
De dynamiek van het incident en de gevolgen werden pas bekend in 2019, toen 70 wetenschappers meer dan 1.300 metingen van Ruthenium-106 analyseerden. Volgens deskundigen kwam bij het ongeval een giftige wolk vrij waarbij de waarden van Ruthenium-106 100 keer hoger waren dan die van de ramp in Fukushima.
De onderzoekers waarschuwen in hun onderzoek echter dat de concentraties die Ruthenium-106 bereikt, hoe belangrijk ook, geen absoluut gevaar voor de gezondheid vormen. Daarom trok het incident niet de aandacht van de wereldregeringen.
We kunnen opgelucht ademhalen, ondanks de wetenschap dat kernenergie echt heel gevaarlijk kan zijn!