Klimaatverandering kan spinnen agressiever maken dan normaal: dit is waarom
Spinnen zijn over het algemeen dieren die in eenzaamheid leven en die zich moeilijk in een gemeenschap groeperen om elkaar te helpen, op zoek naar voedsel en het grootbrengen van hun jongen. Toch leven sommige soorten spinnen in groepen. Een studie gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution benadrukt hoe recente klimaatveranderingen de evolutie van sommige spinnen aanzienlijk beïnvloeden. Er zijn verschillende negatieve effecten van klimaatverandering, maar misschien hebben we er één niet overwogen: de agressiviteit van sommige spinnen neemt aanzienlijk toe door plotselinge milieurampen.
via Nature
Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben besloten om de effecten van orkaan Florence, die plaatsvond in september 2018 in het oosten van de Verenigde Staten van Amerika, te analyseren op een aantal exemplaren van spinnen. In het onderzoek werden 240 kolonies vrouwtjes van de Anelosimus studiosus onderzocht, een soort dat gekenmerkt wordt door gemengd gedrag - sommige agressief, andere meer volgzaam. Klimaatverandering lijkt hun gedrag te veranderen.
De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de meest agressieve spinnen, na de orkaan, vooral degenen zijn die de atmosferische ramp hebben overleefd. Juist vanwege deze rampzalige gebeurtenissen zouden de spinachtigen gedreven zijn geweest om een meer strijdlustige houding aan te nemen om te overleven.
Ten slotte wees de studie erop dat, na een orkaan, spinnen met een agressiever temperament meer eieren produceerden - een factor, die van klimaatverandering, die ook de reproductieve capaciteit van deze dieren aanzienlijk beïnvloedt.