Brazilië heeft in slechts drie maanden een half miljard bijen verloren: de massale sterfte door pesticiden blijft maar doorgaan
Het is een stil bloedbad, dat bijen over de hele wereld treft. Deze bestuivende insecten, die soms vervelend kunnen zijn voor mensen, zijn eigenlijk waardevolle bondgenoten in het handhaven van een natuurlijk evenwicht en een gezonde omgeving.
Dankzij hun werk - en dat van andere soortgelijke insecten, die evenveel risico lopen - kunnen veel producten gezond groeien en op onze tafels terecht komen. Als de bijen zouden ontbreken, zou de lijst met voedsel dat niet langer beschikbaar zal zijn, echt lang zijn.
Het nieuws over de geleidelijke verdwijning van bijen volgt elkaar meedogenloos op. In sommige delen van de wereld neemt de situatie echter zeer dramatische kenmerken aan. Dit is het geval in Brazilië, waar de verliezen in zeer korte tijd cijfers met zes nullen hebben bereikt. Laten we eens kijken waarom.
via BBC
Een onderzoek door Unhearted, de onderzoekstak van Greenpeace, die zich bezighoudt met milieuonderzoek, sloeg alarm. Volgens de organisatie verloor Brazilië alleen al tussen mei en juli 2019 meer dan 500 miljoen bijen. Helaas is de oorzaak opnieuw te vinden in menselijke activiteiten.
In het bijzonder zou het gebruik van bepaalde pesticiden buitensporig zijn toegenomen in de Zuid-Amerikaanse staat, ondanks het feit dat dezelfde producten geleidelijk in veel delen van de wereld zijn verboden. In Europa kunnen ze bijvoorbeeld niet langer worden verkocht en gebruikt.
De pesticiden in kwestie behoren tot de klasse van neonicotinoïden, chemische verbindingen die als dodelijk worden beschouwd voor de insecten die op "behandelde" planten rusten. In Brazilië is hun gebruik - in plaats van af te nemen - toegenomen: er zijn maar liefst 193 producten die ze bevatten, zoals geregistreerd door Greenpeace.
De door de organisatie verspreide gegevens beschrijven pieken in de verkoop en het gebruik van deze gevaarlijke pesticiden die plaatsvonden tijdens de regeringen van Temer en Bolsonaro. Deze laatste heeft, sinds hij president is, veel producten goedgekeurd met ingrediënten die als gevaarlijk worden beschouwd, zowel voor de menselijke gezondheid als voor het milieu.
Zo is Brazilië de grootste afnemer van pesticiden ter wereld geworden. Het massale gebruik van deze producten is te wijten aan een economie die bijna volledig op de landbouw is gebaseerd. Overvloedige en "perfecte" winsten en oogsten hebben echter ernstige gevolgen voor insecten.
Gezonde bijen worden namelijk gemakkelijk besmet door zieke bijen vanwege de pesticiden, en dit creëert een oneindige keten die een echte massale sterfte veroorzaakt. Dit alles speelt zich dus af in een toch al bijzonder moeilijke situatie voor de geel-zwarte insecten, die hun leefgebied verliezen en last hebben van klimaatverandering.
Er zijn nu veel organisaties ter verdediging van het milieu die hebben ingegrepen in deze kwestie. Onder hen benadrukte het WWF ook dat het mogelijk is om de trend om te keren en de bijenkorven opnieuw te bevolken.
De inspanningen moeten aanzienlijk zijn en omvatten radicale veranderingen in het gebruik van groene zones en de producten die we dagelijks gebruiken. Alleen met de concrete inzet van iedereen kan de mens proberen de schade te beperken die hij zelf heeft veroorzaakt - en het risico loopt te veroorzaken - aan zijn gezondheid en de omgeving waarin hij leeft.